Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Prop de 1.700 persones assisteixen a la 39a Universitat Catalana d’Estiu, un 7% més que el 2006

Un total de 1.696 persones han participat en la 39a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que des del passat 16 d’agost i fins a aquest dissabte se celebra a Prada de Conflent. Aquesta xifra, que inclou els alumnes, professors i personal, suposa un augment del 7,2% respecte a l’edició de l’any passat, quan hi van participar 1.581 persones. Destaca l’augment d’alumnes del País Valencià, que ha passat del 8,16% al 9,1%, i els de les Illes Balears, que han suposat un 16,4% dels matriculats enfront del 13,28% del 2006.

Redacció
Redacció 26/08/2007

Tot i l’augment de participants, enguany s’ha reduït el nombre d’estudiants, que ha estat de 795, mig centenar menys que l’any passat. Segons el rector de la UCE, Joandomènec Ros, això s’explica en part per la falta d’espai que des de fa anys pateixen les instal·lacions de la universitat estiuenca, i que enguany ha obligat a rebutjar almenys una vintena de sol·licituds.

En aquest sentit, la UCE espera que el pròxim estiu ja estigui enllestit el nou centre Pau Casals, que suposaria unes 90 places més d’allotjament. En canvi, ha augmentat el nombre de professors i conferenciants, que passa dels 284 de l’any passat a 332 en la present edició.

Pel que fa la procedència de l’alumnat, la immensa majoria (el 64,4%) continua venint de Catalunya, xifra gairebé idèntica a la de l’any passat. En canvi, destaca l’augment d’alumnes del País Valencià, que enguany ha arribat al 9,1%, i de les Illes Balears, que ha suposat el 16,4% del total.

En canvi, s’ha reduït força l’alumnat de la Catalunya Nord, passanyt del 12,12% de l’any passat a un 8% en aquesta edició. La presència d’alumnes d’altres territoris, com Andorra, l’Alguer o la franja de Ponent, continua sent pràcticament simbòlica, amb un 2,1% en total.

La meitat dels alumnes (49,22%) s’ha quedat a la UCE durant tota l’edició, mentre que l’altre 50,77% ha optat per quedar-se menys de deu dies. D’altra banda, enguany s’ha incrementat el número d’alumnes que acudien a la UCE per primera vegada: 199 davant dels 133 de la passada edició.

Pel que fa als continguts, el rector de la UCE, Joandomènec Ros, ha destacat que enguany s’ha intentat oferir una oferta equilibrada, combinant actes més reivindicatius amb cursos i seminaris eminentment acadèmics. Segons Ros, també s’ha posat especial atenció perquè l’oferta de cursos no se solapés excessivament, de forma que els alumnes no haguessin de triar entre moltes activitats a la mateixa hora.

A més de l’oferta acadèmica, enguany s’ha augmentat notablement la programació d’espectacles pels pobles de la comarca del Conflent, amb un total de 41 actuacions, quan l’any passat només s’hi van organitzar 18.

Ros ha celebrat que la ‘seguretat econòmica’ que ha suposat per a la UCE comptar amb una ‘xifra pactada i tancada de diners’ per part de la Generalitat ha permès a la universitat ‘incidir no només en la quantitat de professorat o espectacles sinó augmentar la qualitat de les activitats’ En aquest sentit, Ros ha recordat que enguany la UCE ha fet un important esforç per portar professors d l’estranger, línia que espera poder continuar impulsant en pròximes edicions.

40 anys d’UCE

L’any vinent la UCE celebrarà el seu 40è aniversari. Ros ha avançat que, tot i que encara no s’ha començat a perfilar el programa, l’edició de l’estiu vinent inclourà alguna mena d’homenatge o acte per recordar els milers d’antics alumnes i professors que han passat per Prada.

El programa de l’any vinent se sumarà també als actes de celebració dels 800 anys del naixement de Jaume I, entre d’altres aniversaris.