Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Menys de la meitat d’escoles i instituts del País Valencià ensenyen en català

Escola Valenciana ha criticat que “menys de la meitat els col·legis d’Infantil, Primària i Secundària del País Valencià oferixen ensenyament en català i ha assenyalat que només el 24,9% dels alumnes tindran l’oportunitat d’estudiar en llengua vernacla, una xifra que l’entitat cívica considera ‘molt baixa, i més tenint en compte que el pròxim mes de novembre la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) complirà 25 anys’. En xifres es encara més esborronador: dels prop de 2.000 col·legis públics i privats d’Infantil i de Primària que hi ha, 774 oferixen línies d’ensenyament en valencià, és a dir, menys de la meitat.

Redacció
Redacció 19/09/2007

Escola Valenciana ha realitzat un balanç de l’inici del curs 2007-2008, que ‘ve marcat un any més per la manca d’interés per part de l’Administració valenciana de promoure l’ensenyament en valencià’, han assegurat. Així, han informat que aquest curs el 24,9% dels alumnes d’Infantil, Primària i Secundària tenen l’oportunitat d’estudiar en valencià. En concret, en els nivells d’Infantil i Primària el nombre de matriculats en valencià és d’un 30% a Secundària un 17,7% de l’alumnat podrà estudiar en aquesta llengua, han afirmat.

Respecte d’això, el president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, ha manifestat que “les dades són baixes si es té en compte que al novembre la LUEV farà 25 anys i que respecte al curs passat només ha augmentat en un punt el nombre de matriculats en línies en valencià”. A més, ha considerat que “una de les claus per a potenciar l’ensenyament en valencià és promoure activament des de l’administració la creació de més línies d’ensenyament en esta llengua”.

En aquest sentit, ha dit que dels prop de 2.000 col·legis públics i privats d’Infantil i de Primària que hi ha, 774 oferixen línies d’ensenyament en valencià, és a dir, menys de la meitat.Pel que fa a a Secundària “l’oferta encara és més baixa, ja que dels quasi 800 centres, només 295 donen l’oportunitat de matricular-se en valencià”.

Gómez ha apuntat que “dels centres que oferixen l’ensenyament en la nostra llengua, una majoria indiscutible són públics, ja que l’ensenyament privat i concertat no mostra cap interès i la Conselleria d’Educació no pren tampoc cap iniciativa perquè s’impliquen”.

Escola Valenciana ha recordat que ha realitzat fa uns mesos la campanya “Matricula en futur, matricula en valencià”, que va tindre una “àmplia difusió a través dels mitjans de comunicació i que va comptar amb la col·laboració de Núria Roca per a informar els pares sobre els avantatges de matricular els fills en valencià i sobre els passos que cal seguir, ja que des de la Conselleria d’Educació no s’ha fet cap tipus de promoció en este sentit de forma seriosa”, han lamentat.

Gat per llebre

Des del col·lectiu han assegurat que molts pares es queixen que han matriculat els seus fills en valencià en Infantil i “després els diuen que no pot ser”. Per este motiu, Escola Valenciana “està posant a disposició dels pares que ho sol·liciten assessorament jurídic perquè s’estan donant casos de sol·licituds de matriculació en valencià que no s’han complit”, han afirmat.

D’altra banda, Escola Valenciana denuncia que “la Conselleria s’ha negat a obrir una altra línia d’ensenyament en valencià en el Col·legi 9 d’octubre d’Alcàsser i, com a conseqüència, de les famílies que havien triat la matriculació en valencià, 15 s’han quedat fora i obligatòriament els seus fills han hagut d’incorporar-se a una línia en castellà on només hi havia set alumnes que ho havien sol·licitat”.