La revolució que han suposat aquests nous sistemes dintercanvi de dades i documents entre usuaris d’arreu del món està ampliant els seus horitzons. Si feia unes setmanes directe!cat explicava que molts partits utilitzaven Internet per a fer campanya, ara són les empreses les que veuen en els portals de col·laboració on line una finestra d’oportunitat.
Algunes empreses veuen que el futur camí dels món dels negocis passa per usar les webs interactives amb la col·laboració dels usuaris que també en siguin usuaris de l’empresa. La nova filosofia entén que les aportacions dels mateixos usuaris podria ser font d’informació per a tractes empresarials i noves produccions, nous negocis. De fet, algunes empreses s’han decantat per resoldre algun repte amb aquest model, que ha estat batejat com a “viquinòmic”.
És un dels exemples que inclou Don Tapscott en el seu llibre sobre com Internet permet a les empreses aprofitar-se del que anomena “multituds intel·ligents”. Les empreses poden ara arribar a tot arreu per trobar la ment única i qualificada per fer determinades coses.
Hi ha pàgines d’Internet on les multinacionals acudeixen per trobar ajuda per a resoldre reptes científics que després aplicaran en els seus productes. Des de complicades fórmules fins a sistemes perquè no s’estripin les bosses de patates. Tot plegat neix de formes de col·laboració més o menys espontànies sorgides en els últims anys: Linux, YouTube o Viquipèdia.