Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La Generalitat Valenciana amenaça amb multar l’Ajuntament de Morella si no talla les emissions de TV3

La Generalitat Valenciana ha enviat un requeriment a l’Ajuntament de Morella (Els Ports) mitjançant el qual fixa en aquest pròxim dilluns el termini màxim per deixar d’emetre TV3, Canal 33 i K33 així com Aragó Televisió a través del seu repetidors si no vol ser multat amb entre 500.000 i un milió d’euros. L’alcalde de Morella, Ximo Puig, ha explicat a l’ACN que no entén ‘la croada’ del govern valencià en contra d’una televisió que ‘no molesta ningú’ i que és molt seguida a la comarca. Puig ha avançat que el govern municipal estudia solucions de caràcter legal per evitar la multa i en cas contrari acatarà una ordre que qualifica de ‘lamentable’.

Redacció
Redacció 03/06/2010

L’alcalde Morellà considera ‘increïble que a aquestes alçades, quan tothom parla de globalització, tinguem aquestes coses’. Ximo Puig ha dit que des que l’Ajuntament de Morella va instal·lar el repetidor, a principis del 90, ha rebut diverses ‘amenaces velades’ però mai un requeriment com aquest. El batlle assegura no entendre aquesta ordre perquè ‘TV3 no molesta ningú i és un canal més per tenir informació en la nostra llengua’. Puig va més enllà i assegura que ‘posats a treure canals jo en trauria d’altres’.

Anticatalanisme de fons
L’alcalde de Morella considera que, ‘en el fons hi ha el vell anticatalanisme de sempre’. Puig recorda que el ple municipal va aprovar per unanimitat el passat octubre, amb els vots favorables del PP morellà (a l’oposició) una moció per donar suport a la Iniciativa Legislativa Popular Televisió Sense Fronteres.

Ximo Puig diu que ha de ser la ciutadania la que esculli quin canal triar i en aquest sentit ha dit que espera un pronunciament de la gent de la seva comarca. En aquest sentit, el Centre d’Estudis dels Ports, entitat fundada el 1983 dedicada a la recerca científica, la promoció del valencià i la defensa de la comarca dels Ports, ha manifestat a través d’un comunicat la seva ‘més enèrgica condemna, repulsa i fàstic’ pel requeriment enviat a l’Ajuntament de Morella. L’entitat remarca les profundes relacions històriques amb Catalunya que ‘no podrà desfer la política de terra cremada de l’actual govern valencià’ i que ‘desgraciadament sentim més estrangera Canal9 que TV3’.

El Centre d’Estudis dels Ports recorda que la televisió pública catalana es va rebre a Morella abans que a la resta del País Valencià i que si l’ajuntament finalment es veu obligat a acatar l’ordre per no poder pagar una multa ‘que qualsevol ajuntament d’aquesta comarca no pot assumir’ farà una crida a la ciutadania a manifestar-se per denunciar ‘aquest atac’