Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

La clausura al 2010 de les tres xemeneies del Besòs engegarà la urbanització de la façana marítima del Barcelonès

El tancament definiu de la central tèrmica del Besòs, presidida per les famoses tres xemeneies, serà efectiu al 2010, segons ha comunicat el director general d’Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira. Aquest seria el primer pas per a la transformació urbanística del marge esquerre del riu Besòs, zona que completarà el front marítim del Barcelonès, des Sant Adrià de Besòs i fins a Montgat. Tot i que no s’ha començat a discutir els usos del terreny, es plantegen propostes com ubicar habitatges, oficines o un hotel a les mateixes xemeneies o un equipament cultural a la sala de turbines. L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M.Canga, l’alcaldessa de Badalona, Maite Arqué, el president del Consell Comarcal del Barcelonès, Joan Carles Mas i responsables d’Endesa, Barcelona Regional i la immobiliària Reyal Urbis han signat aquest dilluns al migdia del conveni de constitució de la comissió tècnica que dissenyarà la planificació urbanística del sector.

Redacció
Redacció 06/11/2007

El director gerent de Barcelona Regional-Agència Metropolitana de Desenvolupament Urbanístic i d’Infraestructures S.A, Juan Carlos Montiel, ha dit que els possibles usos de les xemeneies són només unes ‘hipòtesis’ i que tot dependrà del futur pla urbanístic. Actualment, només una de les xemeneies funciona de manera puntual quan hi ha una excessiva demanda d’energia.

Ara és el Centre de Cicle Combinat la que ha de cobrir aquestes necessitats energètiques i la que substituirà definitivament la central tèrmica, que allotja les tres xemeneies. El director general de la companyia Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, ha previst que el canvi es farà efectiu al 2010. Coincidirà amb la presentació del Pla de Millora Urbana que haurà redactat la comissió, i que serà el primer pas per a la transformació urbanística del marge esquerre del riu Besòs.

L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M.Canga, ha assegurat que es tracta d’un ‘pla ambiciós’. Tot i que a la roda de premsa no s’ha volgut avançar nombre concret d’habitatges a construir, Canga ha recalcat que ha de ‘compaginar la demanda d’habitatge privat’ amb les ‘expectatives d’habitatge públic’ per a Badalona i Sant Adrià de Besòs, especialment de lloguer per a joves.

També ha destacat que la reordenació del sector suposarà la ‘continuïtat’ de la recuperació mediambiental de la llera del Besòs i possibilitarà allargar el passeig marítim fins a Barcelona. Canga ha dit també que els futurs canvis significaran també un ‘sistema de producció d’energia més neta’ quan funcioni a ple rendiment la Central energètica de Cicle Combinat, que funciona amb vapor procedent de la combustió de carburant, i de gas.

L’alcalde de Sant Adrià de Besòs considera que és la població la que tindrà la darrera paraula sobre què volen fer amb les xemeneies, i posteriorment es buscarà finançament exterior per tal de conservar-les i transformar-les. Montiel ha remarcat, d’altra banda, que un acord previ entre totes les parts implicades en el sector, des dels ajuntaments fins a la companyia Endesa, és el ‘millor punt d’inici’ per desenvolupar una futura reordenació territorial, que aniria de Sant Adrià a Montgat i on es reforçaria el seu ‘ús cívic’.

La propietat dels terrenys, que sumen 286.806 m² pertanyen en un 31,5% als ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs i el Consell Comarcal del Barcelonès; en un 25,4% a la immobiliària Reyal Urbis; mentre que Endesa té la titularitat del 43,1% del solar. La comissió tècnica constituïda aquest dilluns tindrà la funció de fer tots els estudis previs –com per exemple, els topogràfics o l’anàlisi del subsòl-per tal de redactar posteriorment el pla urbanístic i gestionar-lo per fer-lo possible.