Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Hi ha menys llibertat de premsa a l’Estat espanyol que a Namíbia o Ghana

L’ Índex de llibertat de premsa mundial és un indicador creat per Reporters Sense Fronteres sobre l’estat de la llibertat de premsa al món. Un dels continents que té més països que perden punts en l’índex de llibertat de premsa és Europa. Paradoxalment, doncs, els països que lideren la llibertat de premsa són dos països que abans pertanyien a Estats comunistes de l’Europa de l’Est: Estònia i Eslovàquia. L’Estat espanyol té menys llibertat de premsa que països teòricament menys afavorits econòmicament o pels seus règims polítics, com Namíbia, Ghana, Trinidad i Tobago o Costa Rica.

Redacció
Redacció 17/10/2007

La llibertat de premsa és l’existència de garanties amb les quals els ciutadans tinguin el dret d’organitzar-se per a l’edició de mitjans de comunicació els continguts dels quals no estiguin controlats pels poders de l’Estat. Hi hagué un abans i un després quan als EUA aquest dret es garantí a la Primera Esmena de la Constitució Nord-americana. D’altra banda, no tots els països tenen garantida, ja sigui per una Carta de Drets o la seva constitució, la llibertat de la premsa: és el cas, per exemple, d’Austràlia.

Feta aquesta introducció, entrarem en detalls. El diari Eurotribune ha informat que s’ha fet públic l’informe sobre l’Índex de llibertat de premsa dels països de tot el món. L’informe, elaborat per Reporters Sense fronteres ens aporta dos grans titulars:

Europa perd llibertat de premsa

Sorprenentment, un dels continents que fa ostentació sobre les seves llibertats individuals i socials i que s’enorgulleix de tenir una societat civil molt avançada, és un dels continents que té més països que perden punts en l’índex de llibertat de premsa. En la part alta de la classificació, continua sense novetats i la lideren dos països nòrdics per excel•lència com són Islàndia i Noruega.

Així doncs, casos com la detenció de dos periodistes neerlandesos per no voler revelar les seves fonts o el projecte de llei portuguesa per obligar als periodistes a revelar les seves fonts sota mandat judicial són casos que fan recular la llibertat de premsa al continent. De fet no cal anar tan lluny. Aquí fa unes setmanes els Mossos d’Esquadra van obligar a un periodista fotogràfic a entregar el seu material per tal que el cos policial pogués identificar aquells qui van cremar fotos a Girona.

Paradoxalment, doncs, els països que lideren la llibertat de premsa són dos països que abans pertanyien a Estats comunistes de l?’Europa de l?’Est: Estònia i Eslovàquia.

Menys llibertat de premsa a l’Estat espanyol que a Namíbia o Ghana

Els qui tanquen la llista europea pel que fa a llibertat de premsa són Polònia i Bulgària. En aquests països no és estrany que periodistes siguin agredits a causa d’algun article periodístic publicat. Una altra de les dades curioses és que hi ha Estats com l’Estat espanyol que tenen menys llibertat de premsa que països teòricament menys afavorits econòmicament o pels seus règims polítics, com Namíbia, Ghana, Trinidad i Tobago o Costa Rica.

Índex de llibertat de premsa

L’ Índex de llibertat de premsa mundial és un indicador creat per Reporters Sense Fronteres sobre l’estat de la llibertat de premsa al món.

Reporters Sense Fronteres publica cada any una llista a partir de les respostes obtingudes en una enquesta enviada a periodistes i especialistes relacionats per tot el món. En l’enquesta es pregunta sobre atacs directes a periodistes i mitjans de comunicació així com altres fonts indirectes de pressió contra la premsa independent.