Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Figueres serà la Capital de la Cultura Catalana 2009

La ciutat de Figueres, municipi de 42.000 habitants de l’Alt Empordà, ha estat elegida Capital de la Cultura Catalana 2009 per un jurat constituït per rectors d’universitat dels territoris de parla catalana, segons que ha informat aquest dimarts el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela. Figueres serà la sisena Capital de la Cultura Catalana de la història després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007 i Perpinyà 2008.

Redacció
Redacció 21/11/2007

En conèixer la notícia, l’alcalde de Figueres, Santi Vila, ha manifestat que ‘és un orgull veure com un dels primers projectes encapçalats pel nostre govern municipal arriba a bon port. Assolir la capitalitat de la cultura catalana 2009 ha de significar per a Figueres l’impuls que buscàvem per ampliar i millorar l’oferta cultural de la ciutat’. En aquest sentit ha dit que ‘és una gran oportunitat per posar en valor tot el patrimoni i vitalitat cultural de la ciutat, més enllà del fet dalinià’. A més, Figueres ha d’aprofitar l’oportunitat per a convertir-se en la capital de la sardana i posar en relleu la figura de Narcís Monturiol, l’inventor del submarí, en l’any del 150 aniversari del seu naixement’, ha assenyalat.

D’altra banda, el regidor de cultura del municipi, Ciro Llueca, ha expressat que la seva satisfacció. Segons ha dit, ‘cal aprofitar l’ocasió per a sumar esforços entre l’administració, agents culturals i empreses per a desenvolupar un programa d’activitats que mostri tot el nostre potencial’. ‘Figueres té davant un important repte, una ocasió que tots els figuerencs i figuerenques hem d’aprofitar’, ha conclós.

La ciutat de Figueres ha previst en el seu projecte de candidatura activitats de caire local, nacional i internacional que se sumaran a les activitats que entitats d’arreu del territori desenvolupen habitualment a la ciutat Capital de la Cultura Catalana que es converteix, d’aquesta manera, en punt de trobada nacional en l’àmbit cultural.

La primera activitat en la qual participarà Figueres com a Capital de la Cultura Catalana serà a l’acte de cloenda de Lleida 2007, la Capital de la Cultura Catalana d’enguany, el proper mes de desembre. També intervindrà en la cerimònia d’obertura de la Capital de la Cultura Catalana Perpinyà 2008, que tindrà lloc el mes de gener vinent.

Amb la seva designació com a Capital de la Cultura Catalana 2009, la ciutat de Figueres tindrà un espai propi al Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals d’Atenes (Grècia), primera capital cultural de la història. A més, podrà participar també en les activitats de la Xarxa Europea de Capitals Culturals.

La Capital de la Cultura Catalana s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior. El Parlament de Catalunya va donar suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004.

Els sis membres del Jurat de la Capital de la Cultura Catalana 2009 han estat: Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears; Lluís Ferrer, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra; Màrius Rubiralta, rector de la Universitat de Barcelona; David Serrat, anterior rector de la Universitat de Vic, i Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló.