Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Esquerra demana eleccions com més aviat millor

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha reclamat aquest dimecres al president de la Generalitat, José Montilla, que convoqui les eleccions com més aviat millor, ‘si pot ser per l’octubre millor que el novembre’, després de considerar que el PSC ha preferit ‘salvar Zapatero’ abans que el Govern. De fet ha considerat que després de l’últim ple de juliol, el Govern ja estarà en situació ‘d’interinitat’. El líder dels republicans ha deixat entreveure que en altres circumstàncies, ‘no a pocs mesos d’esgotar la legislatura’, ERC hauria sortit del Govern, però seria ‘ridícul’ que ho fes ara. També ha deixat clar que l’actitud del PSC els darrers dies fa inviable cap possibilitat de reeditar el tripartit. En roda de premsa a la seu d’ERC, Puigcercós també s’ha referit a la reunió que ha mantingut aquest dimecres Montilla amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per etzibar-li: ‘Sembla que hagi anat a Madrid a recollir la liquidació’.

Redacció
Redacció 22/07/2010

Si Puigcercós ja va deixar entreveure en el ple del Parlament per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que la fórmula de govern tripartit no tenia futur, aquest dimecres ha anat més enllà. Sense dir-ho explícitament, ha vingut a reconèixer que a unes altres alçades de legislatura, l’actitud mostrada els darrers dies pel PSC, especialment aquest dimarts en votar en contra al Congrés de la resolució que havia aprovat el Parlament quatre dies abans a proposta de Montilla, hagués provocat la sortida dels republicans de l’executiu.I no només això, sinó que ha advertit que si els socialistes catalans no fan un ‘gir de 180 graus’ en la seva actitud i manera d’actuar a l’hora de defensar els interessos catalans a Madrid, estan tancant la porta a qualsevol possibilitat de reedició del tripartit.

‘El PSC ha renunciat a fer polítiques d’esquerres i conformar majories de canvi a Catalunya a canvi de salvar Zapatero i les Espanyes’, ha deplorat Puigcercós. Ho ha exemplificat amb un símil ferroviari, en considerar que els socialistes han baixat en una estació ‘fantasma’, la del federalisme, que ‘s’ha de començar a qüestionar, perquè tot és simple autonomisme i conformar-se amb el que hi ha’.’Han baixat ells, i això fa difícil una reedició, el canvi hauria de ser de 180 graus. Ara el debat no és tripartit o CiU, sinó autonomia o independència’, ha reblat.