Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

ERC i ICV acaten però no comparteixen la sentència de l’Audiència Nacional sobre la crema de retrats reials

Els grups parlamentaris d’ERC i ICV al Congrés dels Diputats han expressat aquest dimarts la seva solidaritat amb Enric Stern i Jaume Roure, els dos joves que han estat condemnats per l’Audiència Nacional a pagar una multa de 2.730 euros cadascú per haver cremat fotografies del rei en una concentració a Girona. El portaveu d’ERC, Joan Tardà, ha assenyalat que segons el criteri de la seva formació la crema de retrats del monarca es troba emparada pel dret a la llibertat d’expressió i ha criticat el fiscal general de l’estat, Cándido Conde-Pumpido, per les declaracions en què va desitja que l’Audiència Nacional condemnés Stern i Roure. El portaveu d’ICV, Joan Herrera, també ha criticat Cónde-Pumpido, i ha assegurat que el cas demostra la necessitat d’introduir canvis en el Codi Penal respecte la figura de les injúries i calúmnies a la Casa Reial.

Redacció 21/11/2007

Tardà i Herrera han assenyalat que les seves respectives formacions acaten però no comparteixen una sentència que considera que Stern i Roure són culpables dels delictes d’injúries i calúmnies, i tot i que no els condemna a presó, els imposa una multa de 2.730 euros.

Herrera ha lamentat de forma ‘molt clara’ l’actitud de la fiscalia que, al llarg del procés, ha demanat penes de presó. Segons ICV ‘cap opinió pot portar a la presó’, i tan en aquest cas com en el del setmanari El Jueves el fiscal ha estat ‘més papista que el papa’. ‘Estem molt preocupats’ –ha dit- perquè tot plegat ‘no és normal’.

Per aquest motiu, Herrera s’ha mostrat convençut que cal una reforma de Codi Penal a l’entorn dels delictes de calumnies i injúries al rei. Segons ICV, al rei se l’ha de tractar ‘com a un altre ciutadà’ i no es correcte que als ciutadans que han cremat una foto del rei ‘se’ls jutgi de manera diferent a un altre’.

El portaveu d’ERC, Joan Tardà, s’ha expressat de forma semblant en una roda de premsa en què ha assenyalat que, segons el seu criteri, els dos joves han actuat emparats per la llibertat d’expressió. Esperem i desitgem –ha dit- que triomfi la llibertat d’expressió per sobre les voluntats que la volen matisar per interessos polítics conjunturals’.

Tardà també ha expressat la seva alegria pel fet que finalment el fiscal general de l’estat Cándido Conde-Pumpido ‘no s’hagi sortit amb la seva’, tot i que ha lamentat que el cas hagi acabat amb una multa. ‘És evident que cal respectar la sentència- ha dit- però amb qui ens sentim solidaris és amb les persones’ condemnades.