Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Els Mossos aturen una marxa pacífica per la Llibertat d’expressió i impedeixen que arribi a Sant Jaume

Prop d’un miler de persones han participat aquest dissabte al vespre en una marxa en solidaritat amb els imputats aquests últimes dies per un delicte d’injúries a la corona després de cremar retrats del rei Joan Carles i pel dret a manifestar-se. Tot i haver-hi algun moment de tensió entre manifestants i Mossos d’Esquadra, quan els agents no deixaven que la manifestació avancés per Les Rambles, la marxa ha transcorregut sense incidents d’importància i s’ha dividit en tres parts fins que s’ha dissolt a la Plaça Sant Jaume passades les nou del vespre, quan una quinzena de persones han aconseguit llegir el manifest davant el Palau de la Generalitat. La nombrosa presència policial a la zona, amb 25 furgonetes dels Mossos, uns 200 agents antidisturbis i un helicòpter de suport ha indignat als nombrosos ciutadans i turistes, així com als pacífics manifestants.

Redacció
Redacció 30/09/2007

La concentració ha començat a les cinc de la tarda a la Plaça Universitat on els diversos col·lectius participants han exposat públicament les seves reivindicacions i han narrat la ‘repressió’ que han patit per part de les forces policials. També han llegit un manifest una membre de la plataforma en suport a Núria Pórtulas ‘la llibertat de la Núria no està completa’ i ‘no s’ha arxivat el cas’, ha explicat.

Però la intervenció més esperada ha estat la del banyolí Jaume Roura, imputat per un delicte d’injúries a la Corona després de ser identificat pels Mossos com a suposat autor de la crema del retrat del rei a Girona el passat 13 de setembre. Roura ha llegit un parlament en què ha advertit que seguiran ‘cremant la corona perquè està tacada de sang’ i ha titllat el tripartit de ‘botxins’ per haver ‘facilitat la feina a l’Audiència Nacional’. Roura ha agraït les mostres de suport que ha rebut en els darrers dies ell i Enric Stern, el segon identificat en el cas.

Tot i així, ha apuntat, ‘avui sóc jo el que em solidaritzo amb el moviments socials de Barcelona’, els quals, ha dit ‘pateixen l’assetjament’ de les forces de seguretat. Ha denunciat novament que ‘anar a Madrid i ser jutjat per l’Audiència Nacional espanyola no seria possible sense l’ajuda del Govern català’.

Ferran Aguiló, portaveu de la comissió organitzadora de la manifestació, ha assenyalat que és la continuació de la del 17 de juny, motiu pel qual portava per lema ‘La repressió mai ens tallarà les ales. Volum II’. Ha remarcat que l’objectiu era reivindicar el ‘dret a la lliure manifestació’ i fer que la ciutadania sàpiga que pot optar al ‘dret constitucional’ de protestar. Pel que fa als fets de Girona, Aguiló ha aclarit que no ha estat el desencadenant de la protesta d’aquest dissabte, però sí que és perfectament assumible perquè és una demostració que s’ha vulnerat la ‘llibertat d’expressió’.

La marxa ha sortit pels volts de les set de la tarda, i ha estat seguida en tot moment per un gran desplegament policial amb efectius dels Mossos d’Esquadra i també de la Guàrdia Urbana, que ha tallat el carrer Pelai. El primer moment de tensió s’ha viscut quan els manifestants han arribat a part de dalt de la Rambla –cantonada amb plaça de Catalunya- per on volien baixar. Més d’una vintena d’antidisturbis han vetllat per què ningú hi passés i en dues ocasions hi hagut enfrontaments i cops de porra.

Una hora després, un segon grup de 100 manifestants, i en connivència amb els que estaven aturats davant del cordó policial de La Rambla, han seguit la marxa en direcció a la Plaça Sant Jaume, burlant d’aquesta manera el cordó policial. Segons han explicat els mateixos manifestants, aquesta estratègia l’han dut a terme en previsió que la policia els impedís seguir el trajecte. Però arribar al carrer Ferran, els esperava un segon cordó policial dels Mossos d’Esquadra que els barrava el pas cap a la Plaça Sant Jaume.

Finalment, un tercer grup, format per una vintena de persones, ha aconseguit accedir a la Plaça Sant Jaume, on s’ha llegit un manifest i passades les nou del vespre s’ha dissolt la manifestació.