Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Els independentistes flamencs i gal·lesos expressen la seva solidaritat amb Catalunya davant una retallada ‘inacceptable’

|

- Publicitat -

Frida Brepoels ha mostrat la seva sorpresa davant la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional, que declara inconstitucionals 14 dels 223 articles de la carta catalana i en reinterpreta 27. En concret, Brepoels no entén com és que s’ha rebutjat l’article que defineix el català com a llengua d’ús preferent a l’administració i als mitjans, ‘perquè és el que passa en altres països europeus, com Bèlgica i Suïssa’, on diferents llengües conviuen en parts diferents d’un mateix estat. ‘És molt estrany que creguin que això no està en línia amb la Constitució, i si és així, el que haurien de fer és canviar la Constitució’, ha sentenciat la independentista flamenca, que considera ‘inacceptable’ una ‘decisió contrària a la voluntat del poble’.

‘Com a flamencs també volem més autonomia i sentim el mateix que vosaltres’, afirma Brepoels explicant que Flandes s’ha vist en situacions similars en el passat, quan el govern federal belga ha tirat enrere decisions aprovades pel govern de Flandes. ‘És molt difícil acceptar una decisió que passa per damunt del que ha decidit democràticament el Parlament de Catalunya i el d’Espanya i que ha estat aprovat pel poble català’, afegeix. ‘Em puc imaginar la frustració de molta gent, que porta molt temps esperant aquesta decisió i resulta que ara és tan negativa’, ha afirmat l’eurodiputada de l’N-VA.

Publicitat

Pel partit nacionalista gal·lès la sentència és ‘decebedora’ i s’unirà a la manifestació

El partit Plaid de Gal·les també ha valorat com a ‘preocupant’ i ‘decebedora’ la sentència de l’Estatut. El diputat del Plaid al parlament britànic, Jonathan Edwards, ha assegurat en declaracions a l’ACN que la decisió del Tribunal Constitucional espanyol de retallar l’Estatut ‘disminueix la sobirania dels catalans’ perquè ‘gent que no té ni idea de quins són els requeriments i les aspiracions dels catalans estan intentant silenciar la seva veu democràtica’. Edwards ha remarcat que creu que el Regne Unit ‘honoraria’ qualsevol decisió presa en referèndum a Gal·les, però ha advertit que el cas espanyol crea un ‘precedent preocupant’ pels grans estats europeus que ‘senten la seva hegemonia política amenaçada.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut