Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El govern valencià aplicarà la clàusula Camps a l’Estatut per igualar-lo al del Principat

El govern valencià ha confirmat que aplicarà la ‘clàusula Camps’ per tal d’incorporar a l’Estatut del País Valencià els articles de l’Estatut del Principat referents a la gestió de l’aigua i el sistema de finançament. Tot i això, es deixarà fora d’aquesta ‘còpia’ els articles que configuren la política i drets lingüístics. El conseller valencià de Governació, Serafín Castellano, ja va avançar que un cop es conegui el text complet de la sentència del TC espanyol sobre l’Estatut es convocarà ‘de manera immediata’ una Comissió d’Experts per analitzar ‘si hi ha discriminació o privilegi d’una comunitat autònoma sobre l’altra’. El conseller ha anunciat que aleshores s’aplicaria la ‘clàusula Camps’ per reformar l’Estatut valencià en entendre que ‘si el TC declara constitucional certes qüestions, són constitucionals per a tots’.

Redacció
Redacció 30/06/2010

La ‘Clàusula Camps’

L’estatut d’autonomia valencià, aprovat l’any 2006, inclou en la disposició addicional segona la previsió d’ampliar competències si d’altres estatuts les contemplen.

Així, el text diu que ‘qualsevol modificació de la legislació de l’Estat, que, amb caràcter general i en l’àmbit nacional, implique una ampliació de les competències de les comunitats autònomes, s’aplicarà a la Comunitat Valenciana, considerant-se ampliades en eixos mateixos termes les seues competències’.

L’estatut també preveu ‘vetllar perquè el nivell d’autogovern establit en el present Estatut siga actualitzat en termes d’igualtat amb les altres comunitats autònomes’.

La disposició adicional segona finalitza amb la previsió que ‘qualsevol ampliació de les competències de les comunitats autònomes que no estiguen assumides en el present Estatut o no li hagen sigut atribuïdes, transferides o delegades a la Comunitat Valenciana amb anterioritat, obligarà, si és el cas, a les institucions d’autogovern legitimades a promoure les corresponents iniciatives per a la dita actualització’.

Sense valor legal

Tot i això, segons informa Levante-Emv.com, aquesta clàusula no ofereix cap garantia política ni jurídica ja que qualsevol reforma per incorporar noves competencies a l’Estatut del País Valencià suposaria tornar a negociar el pacte amb els socialistes que va caldre per tirar-lo endavant.