Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Duran no serà candidat de CiU al Congrés fins que Mas detalli el seu “catalanisme”

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat aquest dissabte al matí en el transcurs del Consell Nacional d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) congelar el seu nomenament com a candidat de la federació al Congrés de Diputats. Duran ha explicat que ‘tinc molt clar’ quin ha de ser el projecte de CiU per a les properes eleccions i en quines condicions. El secretari general de CiU ha afegit que ni Unió ni jo pretenem imposar aquestes condicions, però també ‘és lògic que no se’ns imposi’. Pel secretari general de la federació, és important ‘saber qui es va i a on es va’ i ha recordat que es últims dies hi ha hagut molt de debat polític, i que la designació com a candidat és compatible ‘amb tenir respostes més clares i saber amb qui vas i on vas’.

Redacció
Redacció 16/09/2007

En el Consell Nacional d’UDC, el president del Comitè de Govern d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, s’ha referit a l’ordre del dia que en un primer punt establia la ratificació de la proposta del Comitè de Govern de designar de Josep A. Duran i Lleida com a cap de llista de CiU a les eleccions generals. Duran ha dit que ‘el primer comitè de govern després de l’estiu va decidir proposar-me com a candidat en el ben entès que, com ja sabeu, a banda del procediment intern d’Unió -que encara no està endegat i que s’endegarà quan es convoquin eleccions, el pacte entre Convergència i Unió, en la federació de CiU, comporta que és d’Unió la persona que ha d’encapçalar l’opció dels dos partits. Per tant, hi ha i es necessita un doble procés d’elecció del candidat’.

Duran ha remarcat que ‘malgrat que així estava anunciat i que és un punt de l’ordre del dia prou clar, demano al Consell Nacional que ajorni la decisió, de proclamar-me candidat per CiU a les properes eleccions. Crec que en tot, en la vida i també en política, és molt important saber amb qui es va i també és molt important saber on es va. A ningú se li escapa que aquestes darreres setmanes hi ha molt debat polític. No hi ha pressa com per no ser conscient i prou coherent, que és compatible el procés de designació del candidat amb tenir respostes més clares d’amb qui vas i cap a on vas’.

I ha afegit que ‘tinc molt clar quin és el projecte que CiU ha de defensar en les properes eleccions. No és que ni Unió ni jo pretenguem o haguem pretès mai imposar aquestes condicions o aquest projecte, però és lògic, també, que desitgem conèixer projectes i que no se’ns n’imposi cap altre, ni condicions’. Duran ha reiterat que ‘com estem en temps de remor, de debat polític, demano expressament al Consell Nacional que ajorni la decisió de proclamar-me candidat de CiU a Corts a les pròximes eleccions’.

Duran ha manifestat que ‘pel que fa a Unió, encara queda temps per designar el candidat, perquè ni tan sols sabem quan seran les eleccions. Pel que fa a CiU, com que el pacte exigeix que es designi una persona d’Unió, calia fer el que fem. Ja que els mecanismes de la federació s’han ajornat fins després del 20 de novembre, ara demano també que, fins que veiem clar cap a on es va i quins són els continguts polítics, aquest Consell Nacional no es pronunciï sobre el candidat i la seva validació’.

Duran ha expressat també que ‘hi ha massa soroll en la política catalana. No es tracta de si més o menys autonomisme, de si més o menys sobiranisme, o de si més o menys independència. La paraula clau que crec que s’hauria de conjugar, especialment des de les instàncies polítiques, és responsabilitat. Sovint no se’ns veu prou responsables i això ajuda a desorientar la ciutadania’.
Unió podria tirar pel dret

Fonts d’Unió citades al diari AVUI afirmen que la formació cristiana podria anar en solitari a les eleccions generals si Convergència inicia una deriva cap al sobiranisme més “extrem”. Així la “reformulació del catalanisme” que proposa Artur Mas podria restar sentit a l’actual coalició. Ho deia clarament un dels màxims dirigents d’Unió: “Si CiU deixa de ser CiU, cadascú anirà per la seva banda”.