Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Comença la reconstrucció de les quatre columnes Puig i Cadafalch a Montjuïc

Després d’anys d’espera i de diversos retards, sembla que l’Ajuntament de Barcelona ha posat fil a l’agulla i ja han començat els treballs previs a Montjuïc per tal de tornar a aixecar les quatre torres de Puig i Cadafalch, instal·lades el 1919 com a monument d’homenatge a les quatre barres i enderrocades per ordre de Primo de Rivera l’any 1928. Segons ha avançat el diari El Punt, de moment ja s’ha començat a marcar l’emplaçament a la plaça de Marquès de Foronda. Les obres per aixecar les quatre monumentals torres, que tindran 19 metres d’alçada, començaran aquest mes de juny, i s’espera que la inauguració del monument recuperat pugui fer-se el setembre, coincidint amb l’11 de setembre o la Mercè.

Redacció
Redacció 31/05/2010

De moment Sapic, l’empresa adjudicatària de la construcció, ja ha marcat al terra on anirà cada columna, i han avançat que les obres començaran aquest mes de juny. Cada columna tindrà 19 metres, un menys que les originals de l’arquitecte modernista, i tindran capitells que respectaran el disseny de 1919. El cost total de l’obra és de 2 milions d’euros.

L’emplaçament original de les torres era on actualment hi ha la font màgica, i l’actual disposició es va triar amb la voluntat que continuïn essent visibles des de la plaça Espanya, tal com passava durant els anys vint. En aquest sentit, cal recordar que el grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Barcelona pretenia alçar-les davant el pavelló italià, col·locant-les en un segon pla i negant-los la preeminència, però que les pressions d’ERC i de la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans van aconseguir tornar a situar les torres al bell mig de la plaça.