Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

Ciutadans II

|

- Publicitat -

El filòsof Fernando Savater, un dels impulsors de la plataforma per a la creació d’un partit de cara a les generals de l’any vinent, ha assegurat avui que la futura força emergent perseguirà reunir “els desencantats del PSOE i el PP” que puguin estar d’acord amb un projecte polític “progressista” que no estigui “al servei dels nacionalismes”.

Publicitat

En declaracions a Punto Radio, recollides per Europa Press, Savater ha exposat que “hi ha molts votants que no es troben acollits en cap dels partits establerts”, referint-se al PP i PSOE, i que, per tant, juntament amb l’europarlamentària socialista Rosa Díez i el membre de Basta Ya! Carlos Martínez Gorriarán, entre d’altres, “lluitaran” per portar a terme aquesta iniciativa, encara sense acabar, si hi ha un “públic” disposat a “donar-li suport”.

El filòsof basc ha justificat el futur naixement d’una nova formació a causa de les divergències existents amb el PSOE i amb el paper que aquest ha jugat, sobretot, en la lluita contra el terrorisme.

Fernando Savater ha admès que “s’ha esforçat” per “comprendre i donar suport” al partit de Govern, si bé ha censurat la seva política antiterrorista i la defensa de les llibertats al País Basc quan ha assenyalat que la seva imatge i discurs en aquest àmbit han estat i són “contraproduents”.

Aquest partit, obert a qualsevol persona que doni suport al seu programa i els seus objectius i idees bàsiques haurà de tenir un caràcter inequívocament nacional  i s’unirà a Ciutadans – Partido de la Ciudadania.

El debat que es va fer el 19 de maig a Donosti no hi assistiren més de 45 persones. Aquestes, però, van establir per consens les línies mestres del nou partit que es vol crear. Aquí les teniu resumides textualment:

El nou partit tindrà un àmbit nacional espanyol inequívoc, amb l’avantatge de néixer lliure de les hipoteques territorials i clientelars assumides tant pel PSOE com pel PP en aquests anys.

– Es comprometrà a impulsar un gran debat sobre la reforma de la Constitució, amb vista a resoldre algunes deficiències paleses en matèria d’igualtat i drets, model territorial i millorar la separació de poders, especialment per a millorar l’autonomia del judicial respecte de l’executiu.

– Promourà la reforma de la Llei Electoral per a impedir expressament el pes excessiu dels nacionalismes perifèrics i les distorsions que imposen al sistema constitucional i a la voluntat ciutadana expressada en les eleccions, com ha ocorregut amb la reforma de l’Estatut de Catalunya.

– Serà una alternativa al sistema actual de dos partits nacionals antagònics i obligats a aliar-se amb partits regionals o separatistes per a aconseguir majories parlamentàries.

– Assumirà un projecte de regeneració democràtica i proposarà la seva institucionalització, comprometent-se a actuar de manera més oberta i transparent que les organitzacions de model centralitzat tradicional, i llançant un debat sobre la conveniència de llistes obertes, limitació de mandats, tutela judicial dels drets d’afiliats, etcètera.

– Promourà una política d’Estat per a lluitar contra ETA, o qualsevol altre grup terrorista, sense concessions polítiques de cap tipus, menys depenent del partit que guanyi les eleccions o de les característiques del govern de torn.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió