Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Chávez reclama una disculpa al Rei

‘Em va agredir en un to violent’. El president veneçolà Hugo Chávez ha assegurat que està esperant les ‘excuses’ que el Rei Juan Carlos I d’Espanya hauria de demanar a Veneçuela i a Iberoamèrica per a evitar que l’incident deteriori les relacions entre alguns països. ‘El Rei va perdre l’educació i el mínim que hauria de fer és oferir excuses i explicar al món la veritat’, va dir Chávez en una entrevista en el canal Promar a la ciutat de Barquisimeto, 351 quilòmetres al sud-oest de Caracas. Chávez va plantejar que l’incident ha mogut a alguns governs a prendre posició a favor o en contra de Veneçuela o d’Espanya i això pot danyar les relacions internacionals.

Redacció
Redacció 15/11/2007

El Rei va tenir una sortida de to i el mínim que hauria de fer és oferir excuses. Chávez va plantejar que l’incident ha mogut a alguns governs a prendre posició a favor o en contra de Veneçuela o d’Espanya i això pot danyar les relacions internacionals. Va posar l’exemple d’El Salvador i de Xile, que es van decantar per defensar al Rei i això ‘pot alterar’ les relacions amb aquests països, de la qual cosa, segons va dir, ‘el culpable seria el Rei’. El president de Nicaragua, Daniel Ortega, va assegurar que qui ‘va quedar malament’ en la recent cimera Iberoamericana va ser el Rei d’Espanya i va qualificar com ‘absurda’ la seva actitud.

‘Hem va agredir en un to violent’. ‘Hauria de demanar que ningú s’hi fiqui’, va dir Chávez després d’aclarir que aquesta solidaritat amb el monarca espanyol és ‘absurda’ perquè ‘jo no li vaig dir res al Rei, ell va ser el qual em va agredir en un to violent’. En aquest sentit, el president veneçolà va denunciar l’existència d’una campanya ‘a nivell mundial’ per a ‘fer veure que jo vaig ser l’agressor, quan jo no li vaig dir res’.

Va reiterar el que va dir unes hores abans en el sentit que les inversions d’Espanya a Veneçuela ‘no són imprescindibles’ i es va mostrar esperançat que l’incident ‘no les afecti, però això dependrà del govern espanyol i que hagi respecte’. ‘Després el Rei va explotar, però no vaig escoltar el que va dir, i crec que va tenir sort el Rei, perquè si ho escolto, el deixo assegut en el seu lloc.

D’altra banda el president, va tornar a plantejar la hipòtesi que el Libertador Simón Bolívar va poder haver estat ‘assassinat’. Chávez basa la seva hipòtesi en dues circumstàncies: que la tuberculosi que patia Bolívar no va poder dur-lo a la mort tan ràpid com va ocórrer i que els seus adversaris ‘el volien mort’.