Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Catalunya serà la convidada d’honor a la Biennal de Venècia el 2009

Catalunya serà convidada a la Biennal d’Art de Venècia el 2009 i comptarà a partir de llavors amb un pavelló propi on poder mostrar l’art contemporani del país a escala internacional. D’aquesta forma, Catalunya, juntament amb Gal·les i Escòcia, passarà a formar part del grup de nacions sense estat representats en aquest prestigiós certamen internacional. Així ho ha anunciat el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, durant una trobada amb mitjans a la ciutat alemanya durant la qual ha fet balanç de la representació de la cultura catalana a la Fira del Llibre, acompanyat del president de l’IRL, Josep Bargalló i el conseller Tresserras. Carod ha assenyalat que Frankfurt ha estat un èxit i ‘la clau que ha obert tots els panys de la internacionalització de la cultura catalana’.

Redacció
Redacció 15/10/2007

Carod ha afirmat que encara queda algun ‘cap per lligar’ i que el contracte encara no s’ha signat, però que ja està escrit. L’alcalde de Venècia és la persona amb la qual s’està negociant aquesta participació. D’altra banda, les tres exposicions que durant aquest 2007 s’han mostrat al Museu Metropolitan de Nova York, el Museu Van Gogh i a Sant-Paul-De-Vènce han estat decisives a l’hora d’escollir Catalunya com a convidada a la Biennale de Venècia.

Pel que fa a la preparació d’aquest projecte, Tresserras ha assenyalat que se seguirà la mateixa estructura de la Fira de Frankfurt, després de la bona cooperació que hi ha hagut entre el departament de Cultura i l’IRL.

Des del Govern, aquesta invitació s’interpreta com un ‘símbol de la normalitat de la cultura catalana al món, al marge de qualsevol contingència política i s’ha reconegut que no s’hauria aconseguit sense Frankfurt, que ha estat ‘la clau que ha obert tots els panys de la internacionalització de la cultura catalana amb la seva varietat’.

L’any que ve, també està previst que la cultura catalana sigui la convidada d’honor al Festival Internacional Cervantino de Guanajato (Mèxic), una trobada internacional de disciplines com la música, el teatre, la cultura popular o la dansa. Després de posar el focus d’atenció a la cultura catalana i molt especialment la literatura a la Fira del Llibre, està previst que el departament de Cultura dediqui un ‘esforç’ especial de suport a altres ‘grans pilars de la cultura catalana’ en els pròxims anys, per tal de contrarestar el problema ‘d’invisibilitat’ que segons Tresserras pateix el país, en part, per no tenir un estat propi.

Balanç de Frankfurt

Pel que fa a la Fira, Carod s’ha mostrat ‘molt satisfet’ de la representació de la cultura catalana i l’acollida que ha tingut i ha enviat ‘un missatge d’autoestima’ i ‘orgull’ perquè ‘les coses s’han fet bé’ i perquè ‘hi havia moltes coses per ensenyar’. Entre les activitats que s’han organitzat, Carod ha destacat obres de teatre com ‘Tirant lo Blanc’ de Calixto Bieito, ‘A la Toscana’ de Sergi Belbel i el concert de Maria del Mar Bonet i Miquel Poveda.

Algunes de les mostres que s’han pogut veure a la Fira del Llibre viatjaran a diferents ciutats, com ara Estocolm, Nova York, Tokio, Mèxid D.F i París. És el cas de ‘Visualkultur.cat’ que viatjarà fins a la seu que l’Instituto Cervantes té a Madrid, i també les exposicions dedicades a l’Arquitectura, ‘Construccions patents. Nova arquitectura feta a Catalunya’ i la dedicada al món del Còmic a Catalunya.

El pressupost amb què ha comptat l’IRL per la Fira de Frankfurt ha estat de 12 milions d’euros, dels quals quatre milions s’han atorgat a l’ICIC (procedents del Ministeri d’Indústria) i la resta, vuit milions, procedents de la Generalitat, l’Institut d’Estudis Baleàrics (500.000 euros), el Govern d’Andorra (30.000 euros) i patrocinadors.