Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Campanya per l’escolarització en castellà als autobusos de Barcelona

L’entitat Asociación por la Tolerancia ha anunciat que iniciarà una campanya informativa als autobusos de Barcelona per reclamar la ‘llibertat d’elecció lingüística en totes les etapes de l’ensenyament’. Asseguren que fan aquesta mobilització coincidint amb el Dia Internacional de la Llengua Materna i han aprofitat per expressar la seva oposició a ‘la immersió obligatòria en català’. Així, els autobusos, com ja va passar en el cas d’Ateus de Catalunya, seran els protagonistes d’una campanya publicitària de contingut moral. En aquest cas per ‘donar a conèixer als ciutadans’ la sentència del Tribunal Suprem espanyol que obliga la Generalitat a incloure unes caselles als fulls de preinscripció de les escoles preguntant als pares la llengua en la que volen escolaritzar els seus fills.

Redacció
Redacció 20/02/2009

Recordem que el sistema d’immersió lingüística ha sigut també protagonista aquesta setmana a Europa amb l’aprovació d’un informe sobre mulilingüisme impulsat pel Partit Popular que afirma que els pares han de tenir ‘la possibilitat d’escollir la llengua oficial en què han de ser educats els seus fills en països on coexisteixen una o més llengües oficials o regionals’. El Grup dels Socialistes i dels Verds al Parlament Europeu ja han anunciat que preparen una resolució alternativa a l’informe sobre multilingüisme. Els dos grups parlamentaris presentaran per a la votació en sessió plenària un text que serà pràcticament igual a l’original però en el qual se suprimiran els paràgrafs que censuren la immersió lingüística a les escoles. Els eurodiputats catalans dels Socialistes i dels Verds han denunciat que el PP espanyol està darrere de l’informe, i han lamentat l’assistència massiva d’europarlamentaris populars espanyols a la comissió de Cultura per alterar el resultat de la votació.

D’altra banda, però, el comissari d’Educació, Formació, Cultura i Joventut, Ján Figel va reclamar recentment a l’Estat espanyol que ‘preservi i promogui el seu multilingüisme’ en lloc d’estar ‘a la defensiva’ i ‘simplificar i buscar una lingua franca’. D’aquesta manera, la Comissió Europea defensa que les universitats catalanes imparteixin les classes als estudiants estrangers d’Erasmus en català. A més, va negar haver rebut cap queixa que els estudiants catalans no tinguin un bon nivell de castellà.