Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Aznar i Rajoy tensen la corda i recorden que el TC ‘deixa clar’ que a Espanya hi ha ‘una única nació’

El líder del PP, Mariano Rajoy, i l’expresident del govern espanyol José María Aznar han celebrat aquest diumenge que la sentència del TC sobre l’Estatut hagi ‘deixat clar’ que ‘a Espanya hi ha una única nació’ i que hi ha ‘un únic subjecte de sobirania’ que són ‘tots els espanyols’. Aznar ha dit que cal ‘felicitar el PP per l’exercici de responsabilitat i per haver alertat sobre la inconstitucionalitat’ de l’Estatut. A partir d’ara, segons han apuntat tots dos, cal fer una anàlisi sobre les conseqüències d’un procés que Zapatero, afirmen, ha abordat amb frivolitat. Sense citar-la directament, Rajoy ha culpat Zapatero de la manifestació, i s’ha ofert per liderar el projecte ‘d’unitat’ dels espanyols.

Redacció
Redacció 11/07/2010

Rajoy i Aznar han fet aquestes manifestacions a la clausura del Campus FAES 2010 que ha tingut lloc a Navacerrada l’endemà de la manifestació multitudinària als carrers de Barcelona. Cap dels dos dirigents del PP no ha fet referència directa a la manifestació però sí que han acusat Zapatero de ser l’origen del procés ‘lamentable’ de l’Estatut i han assegurat que és el president espanyol qui ha d’assumir ‘les responsabilitats’ i les ‘conseqüències’ de l’Estatut.

Segons Rajoy, el PSOE ‘ha donat una imatge deplorable’ en tota aquest debat perquè ‘ningú sap el que pensa exactament’. ‘Els hem escoltat dir una cosa i la contrària i no sabem si els que estan fent és jugar amb la gent, intentar eludir les seves responsabilitats o totes dues coses a la vegada’, ha sentenciat

Rajoy ha dit que la sentència de l’Estatut és una qüestió ‘d’enorme rellevància’ des del punt de vista de la seguretat jurídica, les regles de joc, i de l’economia. Segons el líder del PP el fet que el TC hagi dictat sentència ‘significa que les regles de joc que els espanyols es van donar el 1978 es compleixen’, fet que és ‘una bona notícia per al país’.

‘Projecte d’unitat’

El PP considera que cal fer anàlisi sobre l’Estatut. Ho ha dit Mariano Rajoy, que ha assegurat que ‘en el futur cal fer un esforç per entendre’s en el que és fonamental i caldrà actuar amb molta prudència i sentit d’Estat. ‘Per descomptat aquest partit convocarà tots els espanyols a un projecte comú per a Espanya’, ha dit, ‘ que rebutgi la divisió i l’enfrontament i respecti i entengui a tothom’ i que ‘sumi voluntats’ i ‘abrigui la força de la unitat’.

L’expresident del govern espanyol, José María Aznar,també ha apuntat que un cop feta pública la sentència és ‘ineludible’ ‘analitzar i extreure totes les conseqüències polítiques i jurídicoconstitucionals derivades de la història que ens ha conduit a la sentència del TC’. Sense fer aquest exercici de ‘responsabilitat’, ha dit, ‘no mirarem al futur amb la confiança necessària i indispensable per guanyar’.

Aznar: ‘La gent està orgullosa de sentir-se espanyola’

Aznar també ha celebrat que ‘els balcons dels carrers dels pobles i les ciutats Espanya’ s’hagin omplert de banderes espanyoles, fet que demostra que ‘el sentiment espanyol és molt fort i està molt viu’ i que la gent ‘està molt orgullosa de compartir-ho i simplement de saber-se espanyola’.