Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023
Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023

Ja hi ha 500.000 GPS a Catalunya

|

- Publicitat -

Als conductors catalans no els agrada perdre’s. Per tal d’evitar-ho, un objecte de gran ajuda és el navegador GPS. De fet, a Catalunya n’hi ha 500.000 i representen un terç del total de l’Estat espanyol, on es compatibilitzen un total d’un milió i mig. L’aparell mostra mapes i rutes perquè el conductor pugui arribar al seu lloc de destí. A més, un indicador mostra a l’instant en quina ubicació territorial es troba el vehicle.

Publicitat

Com s’actualitzen els mapes?

Els GPS s’actualitzen constantment. Vint-i-dos vehicles recorren dos milions de quilòmetres a l’any per autopistes, carreteres, camins i carrers d’Europa. Recullen informació sobre el terreny per aconseguir que els sistemes de cartografia digital, els mapes que incorporen els navegadors GPS, siguin cada cop més fidels a la realitat, ja que es calcula que el 20% de les dades cartogràfiques canvien cada any. Les furgonetes porten sis càmeres col·locades estratègicament; cadascuna capta tres fotografies per segon que són emmagatzemades en un disc dur a l’interior del vehicle. Amb un ordinador portàtil, el copilot controla les càmeres i el seguiment d’una determinada ruta.

Des que s’enregistra un canvi fins que arriba la informació a l’usuari final passa un any. Però el futur de la navegabilitat portarà més immediatesa als processos d’actualizació de dades, més informació i també més realisme als mapes, que es podran visualitzar fins i tot en tres dimensions.

Com funciona un GPS?

És bastant complicat, però breument us expliquem 5 claus:
1- Triangulació: la base del GPS és la “triangulació” que fa el GPS des dels satèl·lits.
2- Distàncies: per a “triangular”, el receptor de GPS amida distàncies utilitzant el temps de viatge a través de senyals de ràdio.
3- Temps: per a amidar el temps del viatge d’aquestes senyals, el GPS necessita un control molt estricte del temps i ho assoleix amb una medició adicional que posa remei al descoordinament del timing.
4- Posició: a més de la distància, el GPS necessita conèixer exactament on es troben els satèl·lits en l’espai. Amb òrbites de molta altura i un curós monitoratge, li permeten fer-ho.
5- Correcció: finalment el GPS ha de corregir qualsevol retard en el temps de viatge de la senyal que aquesta pugui sofrir mentre travessa l’atmosfera.

Publicitat

Més notícies

Opinió

Editorial