Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Salut proposa que Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passin a la fase 1 dilluns vinent

El Govern també proposa que el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran passin a la 2

Avatar
Agències 18/05/2020
La consellera de Salut, Alba Vergés, de braços plegats durant la visita l'edifici de Paral·lel habilitat per acollir positius de residències. 15/04/2020 (horitzontal)

El Departament de Salut ha proposat al Ministeri de Sanitat que, a partir del proper dilluns 25 de maig, Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passin a la fase 1, després que aquest dilluns han entrat en l’anomenada fase 0 millorada. De la mateixa manera, el Govern també ha sol·licitat a l’executiu espanyol que les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran avancin cap a la 2 el mateix dia. Aquesta tarda, el Departament de Salut ha enviat al govern espanyol aquesta nova proposta de desconfinament, que ha estat explicada en una reunió entre la consellera de Salut, Alba Vergés, i els alcaldes i alcaldesses de l’àrea metropolitana; i posteriorment en l’àmbit del Procicat.

L’avançament a la fase 1, pel que fa a l’àmbit de la ciutat de Barcelona, s’ha treballat de manera coordinada i compartida en el marc de l’oficina conjunta que implica al Govern de la Generalitat i a l’Ajuntament de la capital catalana.

Salut indica que “s’està constatant” que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-, un fet que, sumat a que fa més dies que s’ha impulsat la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR a l’atenció primària, “fa concloure que ja és un bon moment per a fer aquest pas de fase”.

Dades Catalunya b8017f41-2c1f-46ce-a38a-e83ae7628a09

Als territoris que avancen a la primera fase es reprèn l’activitat esportiva, tant professional com no professional, amb l’aplicació de restriccions i mesures d’higiene i seguretat. També és possible reunir fins a 10 persones ja sigui a l’aire lliure, als domicilis o a les terrasses d’establiments de restauració.

 

Les terrasses poden obrir amb la meitat de l’aforament habitual, i es pot anar a comprar o gaudir de serveis en establiments, sense cita prèvia, que no superin els 400 metres quadrats; també és possible allotjar-se en hotels i establiments turístics sense fer ús de les zones comunes.

 

En l’àmbit de la cultura, es pot assistir a espectacles d’un màxim de 30 persones en espais tancats o 200 a l’aire lliure, visitar museus amb el 30% de l’aforament i anar a biblioteques per a préstec i devolució de materials. També es pot anar a llocs de culte si no se supera un terç de l’aforament i celebrar vetlles i enterraments de fins a 10 persones en espais tancats, per exemple.

 

Pel que fa a les regions que avancen a la segona fase, es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase I, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials (al 40%), sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives.

 

En l’àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes, els teatres, els auditoris i espais similars, limitats a un terç de l’aforament. Pel que fa altres locals i establiments diferents a aquests on es facin actes i espectacles culturals, a banda de no superar el terç de l’aforament, no es podran reunir més de 50 persones si té lloc en un espai tancat; si és una activitat a l’aire lliure, el públic haurà d’estar assegut i respectant la distància necessària, sense superar tampoc el terç de l’aforament ni reunint més de 400 persones

Vergés justifica que Barcelona i l’àrea metropolitana passin a fase 1 per la baixada de casos. No descarta demanar que les fases siguin més curtes en alguns territoris si l’evolució de la pandèmia ho permet

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha justificat que el Govern sol·liciti que Barcelona i l’àrea metropolitana puguin passar dilluns vinent a fase 1 perquè “les dades consoliden un decreixement en el nombre de casos nous de l’epidèmia”. Aquests dos àmbits territorials segueixen en fase 0, tot i que aquest dilluns s’han relaxat algunes condicions del confinament per situar-les en una fase 0 millorada o fase 0,5, com se n’ha anomenat. Ara, però, Vergés considera que es pot fer un pas més perquè les condicions ho permeten, igual que s’ha demanat que els primers territoris de Catalunya que van passar a fase 1 ara fa una setmana, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran, puguin passar a fase 2 també dilluns vinent.

Tot i que la titular de la cartera catalana de Salut ha demanat “prudència”, ha indicat en declaracions a TV3 que les dades certifiquen un descens de la incidència de la covid-19 a Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud. Això justifica, a parer de l’executiu català, que les tres zones “estarien en condicions” de passar a la fase 1, i així ho han sol·licitat a l’executiu espanyol.

 

D’altra banda, Vergés no ha tancat la porta a demanar que alguna de les fases previstes sigui més curta d’allò estipulat en un principi -un mínim de 14 dies- si es considera que hi ha les condicions idònies. “Tenim la potestat de poder-ho proposar i per tant ens pertoca decidir”, ha dit la consellera tot recordant que és el Govern el qui coneix el territori i està més assabentat de l’evolució de la pandèmia arreu de Catalunya.

 

Vergés també ha parlat de la proposta de portar mascaretes a l’espai públic. Ha recordat que és una proposta aprovada pel Procicat, i ha subratllat que si bé la “mesura principal” és el distanciament social de dos metres, la mascareta és una “protecció extra” sobretot en aquells indrets on es fa molt difícil respectar l’allunyament. La consellera ha revelat que “sembla que hi ha disposició” del govern espanyol per acceptar aquesta mesura.