Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

ERC segueix negociant malgrat l’acord del PSOE amb Ciudadanos

Demana que les autonomies puguin modificar el desconfinament sense el vistiplau de Madrid. Els republicans també intenten limitar que el govern estatal pugui assumir competències transferides de justícia

Redacció
Redacció 19/05/2020
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, reunits aquest 16/7/2019 al Congrés dels Diputats (horitzontal)

Vilalta afirma que el “compromís de diàleg” del PSOE “es manté” i que la taula es reprendrà després de l’estat d’alarma

La republicana manté que les posicions amb els socialistes per la pròrroga de l’estat d’alarma estan “lluny”

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha afirmat que el “compromís de diàleg” del PSOE per abordar la crisi catalana “es manté” i que la taula aturada per la irrupció del coronavirus es reprendrà un cop superat l’estat d’alarma. Vilalta ho ha dit després que des de Ciutadans s’hagi afirmat que han pactat amb el PSOE una nova pròrroga de l’estat d’alarma a canvi que no hi hagi concessions als independentistes. Els socialistes han negat aquest extrem, i en declaracions a Catalunya Ràdio, Vilalta també ha tret credibilitat a les declaracions dels taronges. D’altra banda, i pel que fa a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, Vilalta ha constatat que les posicions del seu partit i dels socialistes encara estan “lluny”.

Socialistes i republicans negocien encara el suport dels independentistes a la pròrroga de l’estat d’alarma, després que fa quinze dies els de Junqueras votessin que no.

En aquest sentit, ERC ha presentat un seguit de propostes al Congrés dels Diputats que passen perquè l’Estat retorni competències i atribucions a les Comunitats Autònomes malgrat l’estat d’alarma.

 

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha presentat una proposta de resolució a la mesa del Congrés dels Diputats per modificar el reial decret de l’estat d’alarma de tal manera que les autonomies puguin ajustar les restriccions del desconfinament que afecta els seus àmbits sense el vistiplau de Madrid, sempre amb els límits que marqui la fase en què se situï cada territori. També demana que els passis d’una fase a una altra en el marc del pla de desescalada s’acordin “conjuntament i de comú acord” entre el Ministeri de Sanitat i el president de cada Comunitat Autònoma. D’altra banda, ERC també demana afegir al reial decret un article pel qual el govern estatal no pugui assumir competències transferides de justícia.

ERC també reclama afegir una disposició addicional al reial decret d’estat d’alarma en què es reculli que comunitats autònomes i corporacions locals “mantindran autoritat en tot l’àmbit de les seves competències ordinàries”. Els republicans demanen que puguin “adoptar quantes actuacions considerin oportunes en l’àmbit de les seves competències estatutària o extraestatutariament atribuïdes, incloent funcions legislatives, reglamentàries i executives sense resultar necessària ni exigible autorització de l’autoritat competent en virtut de la declaració d’estat d’alarma”.

 

Els republicans han presentat l’escrit que ha de ser debatut al ple del Congrés d’aquest dimecres, on es discutirà la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma. El PSOE, que ha aconseguit el suport de Cs per tirar endavant la iniciativa, segueix negociant amb altres partits, com els mateixos republicans -que fa quinze dies van votar en contra de la quarta pròrroga- per sumar més vots.