Edició 2331

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de desembre del 2024
Edició 2331

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de desembre del 2024

Els joves entre 18 i 29 anys podran rebre la tercera vacuna vuit mesos després de finalitzar la pauta vacunal

|

- Publicitat -

El departament de Salut ha establert que les persones entre 18 i 29 podran rebre la tercera dosi de la vacuna si han superat 8 mesos des que van rebre la segona dosi. Cal recordar que la campanya de personal essencial (sanitaris, docents i cuidadors de gent gran) va iniciar-se abans que la general de 18 a 29 anys. De manera que els joves en aquesta franja d’edat i amb aquesta ocupació també seran qui primer podrà optar a aquestes vacunes, ja que sumaran abans els 8 mesos.

Publicitat

A diferència de la resta de població, els joves entre 18 i 29 anys hauran d’esperar tres mesos més, perquè la resta de franges podran començar a vacunar-se després dels 5. Salut ja no permet la vacunació sense cita prèvia, i alerten que encara no s’ha assolit el pic, tot i que les dades ja apunten a una desacceleració. Es preveu que la setmana vinent, com a màxim, la corba comenci a descendir.

El 70,6% de les embarassades, vacunades

En la roda de premsa setmanal, Cabezas ha facilitat dades de vacunació com que el 70,6% de dones embarassades i un 71,2% de dones que acaben de parir es troben vacunades correctament a Catalunya. La responsable de Salut Pública ha recordat que la vacuna és una “recomanció claríssima” també en aquest grup.

El 67% dels ingressats, per covid; el 33%, amb covid

El 67% dels hospitalitzats amb covid-19 estan ingressats específicament a causa de la malaltia i el 33%, estan contagiats però ho estan per altres causes; per exemple, malalties de base que s’han descompensat o bé ingressats per una altra patologia o motiu i, a més, se’ls ha detctat el virus. A l’UCI, 92% dels pacients ho estan per covid-19 i un 8%, amb covid-19. Són dades inèdites que amplien la radiografia sobre hospitalitzacions.

Per cada euro invertit en vacunes, el sistema sanitari n’estalvia 1,4

En el marc de la roda de premsa, el responsable de la Unitat d’Economia de la Salut de la Gerència Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), Francesc López Seguí, ha presentat els principals resultats d’un estudi sobre el cost-benefici de la campanya de vacunació de la covid-19.

Et pot interessar  Salut rep 279 queixes reclamant atenció oral en català en els últims tres anys

Els responsables de l’estudi han caculat que administrar una dosi té un cost de 48 euros (13 de fungible i 35 en recursos humans) i conclouen que, per cada euro invertit en vacunes, el sistema sanitari n’estalvia 1,4 (en hospitalitzacions, estades a l’UCI, proves PCR i TAR). Si es té en compte una perspectiva social (reducció de la mortalitat i dels casos amb seqüeles), la xifra augmenta fins a 3,4, recull el document.

López Seguí ha afirmat que la reducció en l’ús de recursos sanitaris “més que compensa el cost de la vacuna” i ha afegit que “molt sovint la prevenció és la mesura més cost-efectiva per a la cura de les malalties.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut