Edició 2039

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 24 de febrer del 2024
Edició 2039

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 24 de febrer del 2024

El Homrani no descarta un confinament domiciliari al Segrià

|

- Publicitat -

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, no descarta un confinament domiciliari al Segrià amb motiu dels rebrots per covid-19 si fos necessari. El conseller ha remès la responsabilitat d’aquesta decisió al Procicat, l’òrgan en què els departaments de Salut i Interior treballen de forma conjunta i on s’avaluen aquest tipus de decisions d’acord amb les dades epidemiològiques i l’evolució de la malaltia. Les paraules de Homrani aquest dissabte des de Lleida es contraposen amb les del delegat del Govern a la demarcació, Ramon Farré, que divendres descartava el confinament domiciliari dels habitants de la comarca. “No ens podem permetre que tothom es quedi a casa seva”, va assenyalar.

També ha trascendit que L’Hospital Arnau de Vilanova ha començat a derivar pacients no-covid a centres d’altres regions sanitàries. En concert, el centre lleidatà va derivar divendres vuit pacients greus amb altres patologies a l’Hospital Vall d’Hebron. Entre aquests, hi ha dues embarassades amb símptomes de covid-19. Salut també ha anunciat un pla per derivar pacients de diferents comarques de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran a centres d’altres territoris. En concret, pacients del Pirineu es derivaran al Parc Taulí de Sabadell, de la Segarra a centres de Manresa i Igualada, i d’altres comarques de Ponent a Reus.

Publicitat

A més, ja ha obert una tercera planta d’hospitalització a l’Arnau i se n’ha reservat una altra a l’Hospital Santa Maria. El centre no ha rebut més personal per destinar a la tercera planta que ha obert el centre, tot i la crida que s’havia fet durant la setmana per reforçar-lo. Metges de l’Arnau i del Santa Maria s’han reestructurat els torns de treball per donar servei en aquesta tercera planta, tal com ha explicat el gerent territorial de l’ICS a Lleida i GSS, Ramon Sentís. Les altres dues ja estan plenes i la tercera disposa de 25 llits.

Sentís ha remarcat que continua havent manca de personal. Per donar servei a la tercera planta de l’Arnau, doncs, explica que s’han reorganitzat internament, també l’equip d’infermeria. S’han creat equips de treball multidisciplinars. Mentre que a planta estan liderats per internistes i pneumòlegs, acompanyats de personal d’altres especialitats, a l’UCI els pacients estan atesos pels intensivistes que tenen la col·laboració també de professionals d’altres especialitats.

El gerent territorial de l’ICS a Lleida ha explicat que a més, hi ha una complexitat afegida. “Estem en període de vacances i els professionals necessiten parar perquè estan molt cansats tant físicament com psicològica”, ha reconegut.

Sentís, però, espera rebre ajuda de professionals sanitaris experts en crítics la setmana que ve que incorporarien als equips de treball actuals. Destaca que també han demanat específicament personal d’infermeria i també personal per a primària, que és on falta més gent. En aquest sentit ha destacat que cal reforçar tant l’Atenció Primària i com Salut Pública per poder fer seguiment dels contactes de positius de covid-19, on també falta molt personal.

Per la seva banda, el director de CatSalut, Adrià Comella, ha afegit que a més de tenir dissenyats els circuits de derivació de pacients, s’ha preparat el pavelló Onze de Setembre per acollir malalts en cas que comencin a faltar llits a l’Arnau. “Espero que no calgui utilitzar-lo”, però, ha reconegut. També ha recordat que el Nastasi ja actua com a Hotel Salut.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut