Dilluns, 10 d'agost de 2020 - Edició 745
La República

Saben que la llengua és la clau de volta de tot plegat

El govern de Rajoy està determinat a rebentar la immersió lingüística per la via ràpida, i estalviant-se els mil obstacles que els hauria ocasionat en condicions normals. Avui ho ha […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 16/02/2018

El govern de Rajoy està determinat a rebentar la immersió lingüística per la via ràpida, i estalviant-se els mil obstacles que els hauria ocasionat en condicions normals. Avui ho ha tornat a demostrar, amb el ministre d'Educació confirmant que pensen garantir que els pares puguin triar entre el castellà i el català com a llengua vehicular a l'educació. I no de forma individual, sinó de forma col·lectiva. A què es refereix? No ho ha aclarit, però és obvi que Madrid vol que el procediment actual per demanar el castellà com a llengua preferent, que no arrossega ni a 100 famílies a l'any, sigui més senzill i estigui a la mà de qualsevol sense massa complexitat. 

 
L'opció que té més a l'abast Méndez de Vigo és afegir la casella d'ensenyament en castellà a les preinscripcions del proper curs. Una opció que imposarien sense més explicacions? No trigarem a saber-ho (a excepció que es formi nou Govern en les properes setmanes, cosa que no sembla que hagi de passar – com a mínim de manera imminent), però segons els directors d'escola, i el sentit comú, desdoblar totes les classes entre català i castellà no és viable logísticament. 
Però els és igual. D'alguna manera se les arreglarien, encara que sigui d'una manera destralera. La qüestió és atacar el català i, si pot ser, crear dues comunitats lingüístiques separades per, com a mínim, assegurar-se que una part de la població no està en contacte amb la llengua catalana. Creuen que arraconant-la -i, en última instància, destruint-la- acabaran per sempre amb el problema territorial. I evidentment, si se'n sortissin tindrien tots els números perquè l'anhel de llibertat desaparegués. Però és clar, ho tenen magre. Ni el 155, ni Ciutadans i les seves propostes d'eliminar el requisit de les llengües cooficials pels funcionaris, ni les caselles en les preinscripcions amb el castellà, ni les sentències de l'Estatut eliminant la “preferència” del català a l'administració. Res no podrà amb la llengua com no van poder 40 anys de dur franquisme. 
 
Amb tot, és l'únic que els queda. I això ho apliquen a tots els nivells, també amb l'aranès. Els és igual que només el parlin uns pocs milers de persones a la Vall d'Aran, i que per això tingui sentit protegir-la. El Tribunal Constitucional ha decidit aquesta setmana tombar la preferència de l'aranès a l'administració de la vall. És clar, perquè no hi hagi precedent. I perquè si acaba desapareixent, ja tindran una menys. 

Relacionats