Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Que continuïn empastifant països de males arts diplomàtiques!

Poc a poc, el govern de Rajoy es va adonant que d'una manera o altra Catalunya votarà per la independència en un referèndum que pretendrà que sigui vinculant. Diguin el […]

El Dietari del Procés 02/05/2017

Poc a poc, el govern de Rajoy es va adonant que d'una manera o altra Catalunya votarà per la independència en un referèndum que pretendrà que sigui vinculant. Diguin el que diguin les sentències del Tribunal Constitucional. L'única manera de parar-lo serà la força bruta, i s'ho intentaran estalviar com sigui. Quina és la solució que han trobat? Intensificar el seu paper en el tauler de joc internacional per tal de deixar sense efecte el plebiscit fins i tot si se celebra. Està clar, una independència només ho és si la resta d'actors internacionals la 'compren'.

En les últimes setmanes el control dels moviments diplomàtics catalans ha estat tan gran, i alhora matusser, que no paren de sortir notícies d'extorsions de l'Estat a gent diversa. Un periodista francès del diari 'Libération' denunciava fa uns dies que el van trucar d'Exteriors qüestionant-li que participés en un acte amb Artur Mas a París. La mateixa setmana, dos diputats al parlament britànic explicaven el contingut d'una reunió amb un diplomàtic espanyol “extremadament educat” però que arrufava el nas perquè havien tirat endavant mocions a la cambra dels comuns contra la judicialització del procés. També havien rebut una estirada d'orelles per haver impulsat un grup de debat sobre Catalunya.

L'última jugada del ministeri d'Exteriors ha estat presumptament, pressionar el Marroc perquè fes cas omís d'una missió comercial conjunta entre el Principat i Flandes. El país nord-africà, bon aliat espanyol en general, ha complert i la visita s'ha hagut de suspendre. Això sí, amb les sospites de pressions espanyoles arribant a diaris belgues. Si el conflicte cada vegada empastifa més països, serà tanta gent la que es voldrà cobrar “favors” fets a Espanya (en paraules de Margallo) que l'onada de reconeixements del resultat del referèndum pot ser increïble. I no directament per mèrit de la diplomàcia catalana!

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí