Diumenge, 26 de juny de 2022 - Edició 1431
La República

Pròxima missió: investir Puigdemont

El cap de setmana i els dies nadalencs que ja són a la cantonada estan farcits de converses sobre les eleccions. I mentre algunes d’elles parlen en general amb la […]

El Dietari del Procés 23/12/2017

El cap de setmana i els dies nadalencs que ja són a la cantonada estan farcits de converses sobre les eleccions. I mentre algunes d’elles parlen en general amb la gent evitant explicitar què han votat, hi ha un consens força clar a riure’s dels resultats tan mediocres del PP. Tres diputats, menys que mai. Justícia poètica, tota una lliçó de la ciutadania del país cap a les mesures impulsades per Mariano Rajoy. Les eleccions també deixen una majoria independentista, que calla boques a mitja Espanya. Després d’aquesta dosi de realisme cap a tot l’unionisme més reaccionari, l’objectiu independentista ara és un de clar: investir Puigdemont. És ara a Brussel·les, esperant el seu moment i traçant l’estratègia. Esquerra està totalment a favor de restaurar Puigdemont, mentre que la CUP no sembla disposada a posar traves al president després de la patacada electoral (tot i que cada vegada hi ha més veus que volen entrar al govern, amb la reticència ja explícita del PDeCAT). Ara bé, com? Té una ordre de detenció que pesa sobre seu. Quan trepitgi l’Estat espanyol, serà detingut i ningú té cap dubte que també empresonat.

Tant Esquerra com Junts per Catalunya han dit que treballen només per investir el president legítim, només preveuen aquest escenari. Fins i tot Elsa Artadi s’ha autodescartat per ser presidenta. Però un dels advocats de Puigdemont ho ha pintat magre avui. De fet, ha dit que no tindrà problemes per recollir l’acta de diputat a distància, però no de prendre possessió del càrrec de president sense passar per Catalunya. De fet, el mateix jurista ha afirmat que si Puigdemont trepitja el país, seguríssim que serà detingut i empresonat. Quina jugada mestra prepara el president des de Brussel.les? És tota una incògnita, però el cas és que no tirarà tan ràpid la tovallola. L’únic que ha dit el líder de Junts per Catalunya és que no serà útil pel procés si acaba enpresonat. No més detalls, no ensenya cartes. Però no trigarem setmanes a sortir de dubte.