Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

L’Estat pressiona per bloquejar el nou parlament i forçar noves eleccions

Els partits independentistes es posen a treballar, de manera més o menys pausada, però sense masses preàmbuls. La realitat és que hi ha pressa per composar el que haurà de ser […]

El Dietari del Procés 27/12/2017

Els partits independentistes es posen a treballar, de manera més o menys pausada, però sense masses preàmbuls. La realitat és que hi ha pressa per composar el que haurà de ser la propera Mesa del Parlament de Catalunya, que haurà de convocar el ple per investir un president. El problema és evident: qui? Carles Puigdemont és la persona, però, podrà ser investit? Jordi Turull avui es plantejava una investidura telemàtica. Més enllà d’això, hi ha una sèrie de diputats (el govern a l’exili i Quim Forn i Jordi Sànchez) que no podran votar. Què faran? Dimitiran i apuraran la majoria independentista als 68 diputats reservant els llocs a Junqueras i Puigdemont? El puzle es preveu difícil de muntar, i l’Estat jugarà la carta del bloqueig per forçar unes noves eleccions. Hi ha vint dies hàbils per constituir la Mesa, com a primer pas.
 

És ben clar que l’Estat no està paint gens bé el resultat de les eleccions. Després de posar tota la carn a la graella, l’independentisme s’ha reforçat, i a la demarcació de Girona, per exemple, els independentistes han assolit la majoria absoluta en 212 dels 221 municipis. Tot això ha desembocat en la continuació de la repressió judicial, i avui li ha tocat a la CUP: dos regidors de Reus, Marta Llorens i Oriol Ciurana han estat detinguts per haver-se negat a anar a declarar acusats de protestes per la càrrega de la policia espanyola a Reus durant l’1 d’octubre, una detenció que recorda la de Montse Venturós. Se’ls imputa un delicte d’odi, malgrat que la llei hauria de servir per protegir a les minories més febles. Des de l’Estat ara també s’han obert investigacions al Cos de Bombers per la implicació d’alguns d’aquests en la defensa de la ciutadania durant la jornada referendària.
 

La ciutadania encara espera que s’investiguin les càrregues policials de l’1 d’octubre, o la bala de goma que va buidar l’ull de Roger Español. Malgrat això, el ministre Zoido va deixar caure ahir que si calia tancar a Marta Rovira i a Elsa Artadi per haver confeccionat les llistes electorals, es faria i punt. Altre cop una al·legoria a la separació de poders. Però al ministeri li preocupa, encara més que tot això que hem descrit fins ara, el menú de Nadal que es va servir als policies que conviuen al port, els ‘piolins’. Zoido ha dit que s’ha obert una investigació per dirimir què és el que ha fet que els policies rebin un trist menú feiner com a menja del dia de Nadal.
 

Doncs bé, ja veuen com estan les coses. A les tertúlies segueixen entretenint-se amb allò que els explicàvem ahir de Tabarnia, un altre intent de l’unionisme per dividir per raons ètniques, mentre avui el PP demanava a Inés Arrimadas que prengui la iniciativa i es reuneixi amb els partits constitucionalistes per mirar de formar Govern i trobar la manera de controlar la Mesa. El PP li ha vist les orelles al llop, Ciutadans ha obert una guerra al tauler espanyol que suposa un pols entre les dues formacions ultraespanyolistes a l’Estat. El PSOE s’ha apuntat al pressing Cs, tot i que són més conscients que això és teatre. En el mateix sentit el maldestre president de Foment del Treball insta a Ciutadans a mirar de formar Govern, i l’Informe Semanal de diumenge plorava per la victòria independentista. Res del que tramen als despatxos pot capgirar la victòria per setanta diputats dels independentistes. Només provocar una altra guerra interna entre JxC, ERC i CUP els podria arribar a donar alguna oportunitat.


Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí