Dimarts, 26 de maig de 2020 - Edició 669
La República

El tornado ja porta vuit anys removent el país

Un tornado ha passat per sobre d’alguns pobles de l’Empordà aquesta matinada i ha deixat diverses destrosses, així com a la Catalunya central, on també de nit se n’ha format […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 07/01/2018

Un tornado ha passat per sobre d’alguns pobles de l’Empordà aquesta matinada i ha deixat diverses destrosses, així com a la Catalunya central, on també de nit se n’ha format un altre. Uns fenòmens força inimaginables fa uns anys, però que cada vegada estan tornant-se més habituals. El país, certament, ha canviat molt en els últims anys, fins i tot en aquest sentit. Però en qualsevol cas, després de la tempesta ve la calma.

Això és el que sembla que ha succeït també en el terreny polític. Si fa vuit anys Ciutadans va treure tres escons, ara en té 36. CiU en va aconseguir 62, ara cap dels dos partits que conformaven la federació existeix i, el que podríem considerar com el seu successor, Junts per Catalunya, ha celebrat com una majoria absoluta els 34 que va obtenir el 21D. El PP n’ha perdut 14 en aquests anys, mentre que Esquerra n’ha guanyat 22. Ara bé, el que sí que ha canviat de manera revolucionària són els diputats de partits obertament independentistes. Si el 2010 n’eren 14, ara han pujat a 70. Catalunya, i el seu parlament, han canviat per sempre.

La transformació que hauria de correspondre a aquesta revolució seria la independència, un referèndum d’autodeterminació o com a mínim un nou estatus pel país. Això es farà esperar, no serà tan senzill. Ara bé, seria totalment inadmissible que ni es pogués usar la majoria absoluta de què els independentistes gaudeixen a la cambra catalana per investir la primera i segona autoritats del país.

Els propers dies seran frenètics a l’hora de saber quina és la solució que es troba perquè el 17 de gener la presidència del Parlament caigui a mans de l’independentisme. Queda força clar que l’Estat no deixarà en llibertat cap dels tres diputats electes a Soto del Real o Estremera. Tampoc deixarà passejar-se per l’hemicicle als cinc diputats electes a Brussel·les. No hi ha massa més solucions: com a mínim, que no agafin l’acta de diputat els quatre consellers a l’exili –Puigdemont la podria mantenir, de moment. Ara bé, el serial de la mesa és només l’entrant abans de la investidura del Molt Honorable.

Qui pot descartar que la resolució d’això no se’n vagi més enllà de la primera setmana de febrer, data de la primera votació d’investidura? És però, impensable, una repetició electoral, ja que abans de tornar a arriscar els bons resultats, se suposa que s’investirà qualsevol diputat del bloc del Sí. És de sentit comú, encara que alguns diaris de la caverna ja han fet córrer la brama que a Junts per Catalunya ja li semblaria bé uns segons comicis. Intoxicació de la bona.

Si després de la tempesta ve la calma… La calma també hi és abans de la pròxima tempesta, que s’albira propera. I dos dies abans del 17 de gener, la sentència del Cas Palau es donarà a conèixer. El tornado també ha ajudat a aixecar moltes catifes, com aquesta, i el país n’està recollint ja els fruits amb una classe política menys corrupta. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Relacionats