Dilluns, 25 de maig de 2020 - Edició 669
La República

El Suprem torna a fer la feina bruta a Rajoy

Presó i més presó. Això és el que ha decidit el Tribunal Suprem avui per a Oriol Junqueras. Després de la seva declaració d’ahir, els jutges han cregut pertinent el […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 05/01/2018

Presó i més presó. Això és el que ha decidit el Tribunal Suprem avui per a Oriol Junqueras. Després de la seva declaració d’ahir, els jutges han cregut pertinent el que era un secret a veus: mantenir el vicepresident de la Generalitat entre reixes. Ja porta 64 dies, i se’n passarà molts més. El motiu: hi ha un alt risc de reiteració en els suposats delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons. No hi ha cap dada que permeti entendre que el president d’ERC vulgui abandonar el camí que ha seguit fins ara. 

Esquerra ha anunciat que recorrerà a la justícia europea, mentre que Puigdemont ha dit que els quatre engarjolats ja no són presos polítics, sinó “ostatges”. De fet, ell també ho és, i la resta de consellers a Bèlgica. L’Estat intenta carregar-se la majoria independentista retenint-los. El que vol a canvi és que dimiteixin o no acceptin l’acta de diputats, és a dir, que se suïcidin políticament. Rajoy torna a usar el Suprem per fer la feina bruta.

Segur que és veritat, que Junqueras vol continuar sent un ‘criminal’, si això vol dir continuar remant cap a la independència. Ara bé, el que no calcula el Suprem és que no tindrà lloc a les presons espanyoles si preveu engarjolar tots aquells dirigents catalans independentistes fins que no en quedi cap disposat a donar la cara. L’altra cosa que no calcula la justícia espanyola, i el govern de l’Estat –responsable de la fiscalia, que és la que continua demanant presó als magistrats– és que la cicatriu és més profunda cada nit que líders independentistes continuen entre barrots.

Malgrat els lemes ‘el procés ha muerto’ i ‘el independentismo naufraga’, malgrat els descensos en participants a manifestacions de l’11 de setembre, malgrat el fracàs de la declaració d’independència, malgrat l’actitud de la Unió Europea… I malgrat tots els malgrats, els vots favorables a un Estat català han batut tots els rècords el 21 de desembre passat. La tendència és a l’alça, cosa que els empresonaments probablement enfatitzaran més.

Però la situació de Junqueras, Forn i els Jordis el que està assegurant és que la base de l’independentisme s’allunyi encara més d’Espanya. Dels que van votar ERC, Junts per Catalunya o la CUP, qui es tornarà favorable a la unitat de l’Estat? No només en els properes setmanes, mesos o anys? Passi el que passi, fins i tot si Madrid és capaç d’aturar la independència a mitjà termini, hi haurà dos milions de persones que mai més voldran saber res d’una convivència amb els empresonadors dels seus líders. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Relacionats