Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El president picapedrer

|

- Publicitat -

No ens hem d'enganyar. Artur Mas ha aconseguit publicar a sis diaris europeus al llarg del febrer un article buscant suports i demanant que es permeti celebrar la consulta el 9 de novembre, segons ha informat aquest dissabte la Generalitat. És una excel·lent notícia, qualsevol esforç per donar ressò fora d'Espanya jugarà a favor. Ara bé, encara no és suficient, i és una prova que les elits europees encara no es prenen el cas català de manera seriosa. Artur Mas encara ha de picar molta pedra.

Les principals capçaleres de sis dels vint-i-vuit estats membres han donat veu a Artur Mas -no vol dir que hi donin suport, però com a mínim és un acte de respecte a la pluralitat d'ideologies en el si de la Unió-, però en la llista no hi trobem cap dels grans estats, els qui en el fons remenen les cireres i podrien pressionar Espanya i obligar-la a moure fitxa en un escenari de xoc de trens entre l'Estat i Catalunya. De moment, els lectors potencials de l'article de Mas són els belgues, búlgars, croats, xipriotes, estonians i maltesos, que només sumen 70 dels 750 eurodiputats al Parlament Europeu. O dit d'una altra manera, 26 dels 510 milions de persones que conformen la Unió. El missatge català encara ha d'arribar a moltes persones.

Publicitat

Encara que en general de moment la comunitat europea tira pilotes fora, és clar que està cridada a jugar un paper clau de cara als arguments a favor i en contra de la independència quan arribi l'hora del plebiscit. A més, un bloqueig continuat espanyol que podria dur a un conflicte de magnituds incalculables ascendirà la Unió al paper d'àrbitre. És per això que les paraules d'avui de Joaquín Almunia, membre de l'establishment espanyol ara vicepresident de la UE, pretenen influir directament en l'electorat català: “Haurien de començar trucar-nos a la porta i començar des de zero”. També ha indicat que quedarien fora de l'euro perquè no serien estats membres. “Kosovo, Montenegro i Andorra són les excepcions, però són per motius específics”. Les paraules d'Almunia parlen per si soles: amb les excepcions que ha esmentat, ell mateix ha fet obvi que amb voluntat política es pot aconseguir qualsevol cosa.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut