Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Duel de titans

Pària Espai Brossa Escènic Del 6 de març al 12 d’abril August Strindberg és un dels precursors del teatre realista del segle XX. La seva producció teatral suma una seixantena […]

Nit Art 13/03/2009
Pària
Espai Brossa Escènic
Del 6 de març al 12 d’abril

August Strindberg és un dels precursors del teatre realista del segle XX. La seva producció teatral suma una seixantena d’obres que es poden dividir en dues vessants, la imaginativa i la realista. Avui us presentem la posada en escena d’una de les seves obres més realistes: Pària.

El llibret de Pària no arriba a la quinzena de pàgines, probablement per això, el director de l’obra estrenada la setmana passada a l’Espai Brossa Escènic, hi ha inclòs una presentació de l’escriptor seguint el recurs de l’entrevista pregunta-resposta. Una presentació que tot i resultar interessant per a l’espectador, no concorda massa amb la resta de l’espectacle.

Pària és un dels referents del teatre psicològic en el qual dos personatges s’enfronten verbalment utilitzant una arma força potent, la suggestió. D’aquesta manera, durant una hora, l’espectador assisteix a una lluita dialèctica que acaba amb la victòria d’una dels personatges.

Segons el mateix director, Jaume Melendres, “l’obra s’adreça a la nostra intel•ligència i la lluita que s’entaula entre els dos personatges”. Per a posar en escena aquesta peça, el director a triat dos homes força coneguts de l’escena catalana, els germans Arquimbau. Tots dos fan una bona feina i aconsegueixen d’expressar totes les emocions i sentiments que la poesia escènica de Strindberg ens convida a desvetllar. I a això hi contribueix de forma notable l’escenografia intimista i molt escassa de que se serveix el director. Pocs actors i pocs elements escènics: les característiques bàsiques del teatre psicològic d’Strindberg.

Fins el 12 d’abril a l’Espai Brossa Escènic

Andrea Albert