Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Denunciarà el TC l’etern incompliment de la Moncloa amb les fosses comunes?

El Tribunal Constitucional ha prohibit l’utilització de la denominació ‘Afers Exteriors’ per la conselleria que pilota Raül Romeva. Sembla ser que es tracta d’una decisió que no afectarà ni les […]

El Dietari del Procés 21/06/2017

El Tribunal Constitucional ha prohibit l’utilització de la denominació ‘Afers Exteriors’ per la conselleria que pilota Raül Romeva. Sembla ser que es tracta d’una decisió que no afectarà ni les funcions del departament ni el nom actual, i que és una decisió que respon a la denominació original del nom. Quan Carles Puigdemont va formar govern, l’expressió ‘Afers Exteriors’ s’escrivia d’aquesta manera, una paraula rere l’altra, i és això el que el TC ha prohibit. Ara bé, per si de cas, ja fa més d’un any que la Generalitat en va canviar el nom, per passar-se a dir ‘Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència’. Una trampa per mantenir Afers Exteriors que el TC no ha qüestionat.

Es tracta d’un altre capítol de la hiperactivitat dels famosos dotze jutges, que continua tombant bona part d’allò que surt de la Generalitat amb una fixació obsessiva. Normalment, a petició del govern espanyol. Un govern que, per cert, continua essent incapaç de complir amb una de les lleis insígnia de la dècada passada, la de memòria històrica. La grandíssima majoria de les fosses comunes de la Guerra Civil –més de 2.000 arreu de l’Estat– continuen sense ser exhumades 9 anys després que la llei que instava a prendre acció veiés la llum, i 80 anys després que soldats dels dos bàndols fossin enterrats de manera indigne.

Un incompliment aparent que precisament el govern català està ajudant a pal·liar. Avui el conseller Romeva ha visitat la primera fossa que la Generalitat ha obert dins el pla de fosses 2017-2018, en la qual s’han trobat restes de 17 cossos sepultats fa 8 dècades. Es tracta de la primera de les moltes que l’executiu català té previst exhumar en els propers mesos, cosa que l’està fent pioner en aquesta matèria. I com és que ni el TC ni cap partit constitucionalista posa el crit al cel pels incompliments del govern popular i –sense que serveixi de precedent, és clar– aplaudeixen per una vegada la Generalitat? 

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí