Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Catalunya, en un atzucac complicat

|

- Publicitat -

Som a les acaballes de l’any. La sensació de victòria de les eleccions està donant un petit gir cap a la incertesa. El debat s’ha centrat ràpidament en la investidura del president i, lluny d’exigir-li ningú a Rajoy que cessi ja el 155 i permeti restablir la normalitat democràtica del Govern al complet, tothom es pregunta què farà finalment Puigdemont, i a qui s’investiria en el seu defecte si no torna. En aquest context, Mariano Rajoy ha anunciat en la darrera compareixença de l’any que la constitució del Parlament tindrà lloc el dia 17 de gener. Un cop constituït, el debat d’investidura es produirà a finals de gener.
 

Això ha desencadenat un debat important. Qui controlarà la nova Mesa? Ciutadans ja ha dit que es vol postular per ostentar-ne la presidència però, per molt que hagi guanyat les eleccions, serà la majoria del Parlament la que ho decidirà. D’una situació en la que el president de la cambra sigui algú que no estigui al Govern només hi ha un precedent als anys noranta, quan Pujol va perdre la majoria de 70 escons i es va quedar amb 60. El socialista Joan Raventós seria l’escollit. Ara, amb un panorama totalment diferent, seria un error garrafal que els tres partits independentistes deixessin escapar la majoria a la Mesa. Des d’alguns sectors d’ERC s’ha especulat amb la possibilitat de cedir la presidència a Xavier Domènech, però la maniobra, que en principi seria per seguir tendint ponts cap als comuns, es preveu estèril. Malgrat que Domènech té moltes de ganes de presidir meses parlamentàries, els liles tampoc s’ho han guanyat no han mostrat cap simpatia cap al bloc independentista.
 

Publicitat

Si se supera aquest pas, què farà Carles Puigdemont? Tant PP com Ciutadans, que han estat realitzant trobades aquests dies, ja han dit que no volen ni al president ni al vicepresident legítims ni en pintura. Segurament al gener, quan Junqueras torni a anar a declarar, el jutge el seguirà mantenint a presó. JxC i ERC poden jugar a fer dimitir els diputats que encallen la majoria permetent-se deixar a Puigdemont i Junqueras, i seguir amb la majoria de 68 diputats. La tercera via podria ser Raül Romeva, el tercer fantàstic. Val a dir, en aquest sentit, que la gràcia que tenia la victòria d’una candidatura d’esquerres, o la unció d’un president d’esquerres (si Puigdemont no pogués ser investit), fóra una basculació simbòlica del Govern cap a l’esquerra, que podria atraure més fàcilment la CUP al Govern i obrir una mica les mires als comuns, amb la voluntat de seguir fent camí cap al 50% dels vots, com s’ha vist que s’està produint en l’increment de la implantació d’ERC en detriment dels comuns a les àrees metropolitanes.
 

Junts per Catalunya, lluny d’aquests debats, s’ha reafirmat avui amb què el president serà investit. No s’explica com, i ara s’obre un mes de marge de temps per trobar la fórmula, però el que està clar és que un gruix important de l’independentisme li ha demanat que si torna per anar a la presó, millor que no torni. Aquest és un raonament compartit, si bé Puigdemont va guanyar també unes eleccions gràcies al missatge del retorn. Aleshores, si el president finalment només pot ser investit presencialment, com es casarà una cosa amb l’altra? El que està clar, és que Catalunya encara aquest primer i difícil debat perquè el bloc del 155 i el Govern espanyol no han acceptat el resultat de les eleccions, com es van comprometre a fer i, efectivament, ningú pensava que complirien.
 

Potser Catalunya s’encara cap a una investidura estranya de la que no sabem quin govern es formarà, i potser aleshores entrarem en una fase de dilució… o potser no.
 

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut