Dimecres, 12 d'agost de 2020 - Edició 748
La República

47. L’estratègia de Rajoy podria ser més similar a la del 9N del que es preveia

El PP ha dit en aquest dia festiu d'agost que no està a temps tècnicament d'implementar l'article 155 abans de l'1 d'octubre per aturar el procés. Un dels seus portaveus, […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 15/08/2017

El PP ha dit en aquest dia festiu d'agost que no està a temps tècnicament d'implementar l'article 155 abans de l'1 d'octubre per aturar el procés. Un dels seus portaveus, Rafael Hernando, ha afirmat que el govern espanyol està tramant altres fórmules més “oportunes” i “realistes” que la suspensió de l'autonomia. Fa dos dies, un altre càrrec popular, Javier Maroto, va dir que pensaven actuar amb contundència però amb “prudència” per no alimentar l'independentisme.

Les dues declaracions, juntament amb altres senyals com la possible reunió Rajoy-Trump per finals de setembre o d'altres, continuen fent pensar a alguns que potser al final el PP acaba tolerant el referèndum. Igual que va fer fa tres anys. Durant mesos han promès que la gent no anirà a les urnes per decidir sobre la independència, però ara, a 47 dies, estan comprovant que el govern de la Generalitat no va de farol. Al contrari, sembla convençut fins les últimes conseqüències i no s'arronsa davant les múltiples amenaces, inclosa la presó o suspensions.

Així, els de Rajoy podrien haver arribat a la mateixa conclusió que aquest Dietari ja fa mesos que apunta: si no s'aturen físicament les urnes amb inhabilitacions o força policial, la votació tindrà lloc. La Moncloa és conscient que perdrà la partida si es passa de contundent, així que una estratègia que podria entomar és la mateixa que el 2014: obstaculitzar el màxim els plans del govern català per acabar reduint la seriositat de la votació -o fins i tot arribant-la a impossibilitar logísticament-, tot forçant que la gent visualitzi la jornada electoral com una costellada de nou.

Així, l'Estat s'asseguraria que la participació no anés massa més enllà que el 9N, sabedor que si arriba a 3 milions amb uns 2 milions d'independentistes, li serà molt difícil convèncer a la comunitat internacional d'ignorar l'1 d'octubre. La premsa, l'opinió pública i el sector dur, però, difícilment tornaran a permetre el que veuen una humiliació al seu orgull: que els catalans 'campin' amb paperetes del Sí a l'Estat propi. Rajoy no mostra les seves cartes, així que tot són suposicions, però atenent-nos a la seva manera de resoldre conflictes, caracteritzada per la manca d'accions contundents, potser les conjectures no són tan esbojarrades.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Relacionats