Dissabte, 29 de gener de 2022 - Edició 1283
La República

L’alpinisme català al cim del món

L’esport de muntanya a Catalunya té un ampli seguiment. Més enllà del nivell competitiu de l’alpinisme, l’excursionisme es va consolidar a principis del segle XX com una activitat nascuda sense […]

Ramon Moreno 05/03/2019

L’esport de muntanya a Catalunya té un ampli seguiment. Més enllà del nivell competitiu de l’alpinisme, l’excursionisme es va consolidar a principis del segle XX com una activitat nascuda sense ànim esportiu. Amb el pas del anys, l’alpinisme esportiu i més competitiu ha conviscut amb el moviment excursionista, assolint importants fites arreu del planeta, com la cèlebre plantada de la senyera catalana a l’Everest i la mítica frase “Hem fet el cim!”.

Francesc Roma ha documentat els fets fonamentals de l’alpinisme català al llibre Ja hem fet el cim! (Albertí Editor) que no vol ser precisament una història d’aquest esport, sinó “un conjunt d’episodis que recullen els principals moments de l’alpinisme català”, com diu l’autor.

Al llibre hi trobem els primers homes i dones que al nostre país es van enfrontar als reptes de la muntanya i les entitats, clubs i associacions, que es van anar creant. Al costat d’objectius propers com el turó de Montgat, Montserrat o la pica d’Estats hi trobem també la història de les expedicions catalanes de primer nivell als Andes o l’Himàlaia, amb la conquesta emblemàtica de l’Everest.

Ja hem fet el cim es complementa amb un bon conjunt d’imatges, fins a 140 que il·lustren els episodis històrics narrats al volum per Francesc Roma.

Ja hem fet el cim! Episodis històrics de l’alpinisme català. Francesc Roma i Casanovas. Albertí Editor. Barcelona, 2019. 224 pàgines, 19,00 €