Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024
Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024

Més reaccions internacionals des d’Àustria: les sentències de l’1-O són “polítiques” i “una qüestió de llibertat d’expressió”

|

- Publicitat -

El vicecanceller d’Àustria entre el 1991 i el 1995, Erhard Busek, creu que les sentències de l’1-O són “polítiques” i que s’han jutjat “declaracions polítiques” i “conviccions personals”, i no “delictes”. Després de reunir-se aquest dijous amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, Busek ha dit que la decisió del Suprem ha estat “massa dura”. Segons ell, el conflicte català “no només és un problema espanyol, sinó també europeu”, i creu que la Unió Europea s’hi hauria d’implicar participant en “converses”. Bosch ha expressat també que durant la seva gira s’està trobant posicionaments a favor del “diàleg”. Per ell, els aldarulls dels últims dies són vistos com “una conseqüència directa de les sentències”.

Busek, ara president de l’Institut per la Regió del Danubi i de l’Europa Central, ha dit que “hi ha d’haver converses a nivell europeu i també a Espanya”, però no és partidari que països individuals prenguin la iniciativa. L’ex número 2 del govern austríac pel Partit Popular (ÖVP), la formació que ha ostentat l’executiu en els últims dos anys i va guanyar les eleccions legislatives de setembre, també diu que la conveniència d’un referèndum “ha de ser discutida pels diferents actors”.

Publicitat

Al seu torn, Bosch ha valorat “positivament” la reunió amb Busek i la resta de contactes que ha mantingut a Àustria. Segons ell, els seus interlocutors “han destacat que el diàleg és absolutament necessari entre les parts”. A més, ha expressat “la tradició de Viena i d’Àustria com a mediador i país que contribueix a la pau mundial i a la neutralitat”. Sobre els aldarulls dels últims dies, el conseller ha dit que els seus interlocutors els relacionen amb les sentències i amb “una actuació política molt maldestre del govern espanyol i els poders de l’Estat”. Bosch, que ha condemnat “tot acte de hooliganisme vingui d’on vingui”, ha evitat expressar la seva opinió sobre el paper dels Mossos d’Esquadra i de la conselleria d’Interior.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut