Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Mabel Rodríguez (Front Republicà): “ERC i JxCat estan molts contaminats per la repressió de l’Estat”

Mabel Rodríguez és sociòloga i es dedica al món de la comunicació. Després de passar per ERC va decidir fer-se pirata. Els militants de Pirates de Catalunya la van avalar […]

Gerard Sesé 23/04/2019
Mabel Rodríguez, Front Republicà | Foto: Marina Bou

Mabel Rodríguez és sociòloga i es dedica al món de la comunicació. Després de passar per ERC va decidir fer-se pirata. Els militants de Pirates de Catalunya la van avalar per encapçalar la llista a les eleccions espanyoles. Després, van decidir entrar a formar part de la coalició Front Republicà amb Som Alternativa i Poble Lliure. Ara, és la número dos de la llista per Barcelona per darrere d’Albano Dante Fachín. Ens explica que aquesta coalició està permetent que molta gent conegui el Partit Pirata. Aposta per la unitat independentista, per un antisistema que podríem definir com a “moderat” i la seva lluita és implementar el mandat que va sorgir al referèndum de l’1-O. Parlem amb ella sobre Front Republicà, Pirates i la situació política actual a Catalunya.

El 21-D vau presentar-vos a les eleccions “il·legítimes” amb la CUP i ara ho feu amb Poble Lliure i Som Alternativa. Com ha anat aquesta negociació?

Pirates de Catalunya ja ens presentàvem a les eleccions espanyoles. Sempre que hi ha comicis ens presentem a no ser que la militància decideixi el contrari. De fet, ja estàvem recollint avals. De cop, un dia ens va trucar Poble Lliure i ens va explicar que havien parlat amb Som Alternativa i que si estàvem disposats a reunir-nos. Vam dir que sí i ens van oferir un acord simple: fem una coalició plegats, Front Republicà. Vam sotmetre aquest preacord a la militància i majoritàriament, un 98%, va dir que sí. D’això fa tot just un mes i ho vam decidir poc abans del termini per a presentar-nos a la Junta Electoral.

I un cop decidits, vau superar, de llarg, la xifra mínima d’avals…

Sí, de molt, de llarguíssim. I va ser molt important això dels avals, encara que ens sembli injust, perquè va servir per a donar-nos a conèixer.

Com han quedat les relacions entre Poble Lliure i Endavan-Osan, que també van ser els vostres socis el 21-D o a Barcelona? Això impedirà futures aliances?

T’haig de dir que vaig veure a les notícies que la CUP havia decidit no presentar-se i que Poble Lliure sí. I nosaltres formem part de l’acció parlamentària juntament amb Poble Lliure! Però quan vam anar a parlar amb Poble Lliure de seguida vam veure que les relacions entre ells i Endavant-Osan no són tan tenses com diuen els mitjans. Tan sols van posar la norma que, en el moment de fer llistes, cap membre del Secretariat Nacional de la CUP en formés part.

“No hi ha relacions tenses ni s’ha malmès res de cara al futur entre Pirates, Poble lliure i Endavan-Osan”

I que no facin campanya, ni els càrrecs electes…

Exacte! Més enllà d’aquesta imposició que, sincerament, ens ha anat malament en alguns casos, no hi ha relacions tenses ni s’ha malmès res de cara al futur, ni de Pirates ni de Poble Lliure.

Doncs la sensació que hi ha des de fora és que esteu ben enfadats…!

Doncs no, posa-ho com a titular!

(Riem)


Pirates de Catalunya és un partit independentista?

Pirates s’ha fet independentista a partir de l’1-O. Per a nosaltres és primordial la participació ciutadana i la democràcia directa. La campanya del referèndum la vam enfocar així: “vota el que vulguis, però vota!”. Per a nosaltres era molt important la participació i no tant el sentit del vot. Tot i això, nosaltres estàvem compromesos amb el Referèndum i, per tant, creiem que el resultat de l’1-O és vinculant. En conseqüència, ara som un partit que defensa la implementació de la República, és a dir, som independentistes. Si bé a la militància hi haurà de tot, clar, però ningú no és contrari a la independència: hi ha també sobiranistes o a favor del dret a decidir… però el que està clar és que l’Estat espanyol ens ha tornat independentistes.

Tu et descrius com a independentista…

Sí, jo com a Mabel ho sóc i ho dic sense problemes. Cada persona pirata és lliure. En aquest sentit no som un partit d’imposar res ni gens dogmàtic.

I feminista…? El Partit Pirata ho és també?

Sí, ho som però és difícil defensar certes idees quan hi ha tants homes al partit. Ho dic en to d’autocrítica. A Europa, que ja tenim la llista, fem servir el sistema de 50 a 50, és a dir, sempre després d’un home hi ha d’haver una dona i no ha estat fàcil. En aquest sentit, dir que ets feminista si tens problemes d’igualtat dins el partit, no és senzill. Evidentment, estem a favor de les polítiques feministes i d’una República feminista però…

Potser perquè és un partit relacionat amb la informàtica i és un món eminentment masculí?

Bé… t’haig de dir que en altres partits poden haver-hi més dones, però tots estem influenciats, sobretot a la política, per lògiques masclistes. En canvi, la coalició de Front Republicà té una direcció política on majoritàriament hi ha dones i… Es nota!

En què?

Doncs com ens reunim, com negociem, com prenem decisions… i és un goig. Quan torno a Pirates els dic que hem d’aprendre moltes coses i és ho aprofito com una oportunitat per aplicar-ho al meu partit.

Llavors és cert que al partit Pirata sou tots homes informàtics i hackers?

Jo no ho sóc! I en l’àmbit tècnic no sóc informàtic. Estic a favor del programari lliure, això sí. De fet, quan necessitem fer una web o coses tècniques no és que ens sobrin mans, eh!

Per tant, com alguns es pensen, no és cert que Pirates siguin una colla de frikis i nerds tancats dins una cova?

No, al revés, jo diria als frikis i nerds que vinguin a fer-se de Pirates!

(Riem)

De fet, teniu gent ben diversa, com en Francisco Garrobo que havia estat a Cs i UPyD…

Sí, ell està dins la coalició de Pirates amb la CUP a Barcelona. Jo vinc d’ERC i no passa res: és legítim que tota persona tingui una trajectòria política. En Garrobo va ser de Ciudadanos als seus inicis i no ho nega. Després a UPyD. Però t’haig de dir que ell és una persona que ha fet un gir contundent: treballa i ha treballat amb constància per l’activisme social i la independència. De fet, segur que la seva dedicació és més que molta gent que es creu “independentista pur”.

No és un agent del CNI, doncs…

Els fets hi són i l’avalen. Si tu veus una persona que ve de Cs i no fa res i només escolta i mira… llavors et preguntes “aquest noi, què?”. Però és que ell és un dels màxims activistes del partit i està en tots els fronts.

I els Pirates sou antisistema?

Gràcies a Front Republicà ens estem donant a conèixer i podem explicar què som a Pirates: som un moviment internacional que neix l’any 2010…

A Suècia?

Exactament. El 15 d’abril de 2012 vam entrar com a membre de ple dret a l’organització internacional Partits Pirata Internacional amb un 98% de vots a favor a l’assemblea de Praga, sent el primer Partit Pirata sense Estat en ser membre ordinari.

I tots són antisistema?

No és que siguem antisistema sinó que creiem que qui ha de manar és el poble i l’actual sistema té moltes mancances sobre aquesta premissa. Jo sóc antisistema.

I què vol dir ser antisistema?

És la gran pregunta i és important contestar-la. Per mi és anar en contra de les normes capitalistes en un marc institucional que imposen que les persones no puguin viure en societat dignament com hauria de ser. No vol dir carregar-se tot el sistema sinó tot allò que genera aquestes mancances bàsiques. Jo formo part del sistema i és evident que hi ha coses de les quals participo, com tothom, i per això no practiquem un discurs utòpic.

I es pot ser antisistema i alhora voler crear un Estat nou?

Sí, i tant! Un cop el tinguem, després haurem de veure plegades què és el que volem per la República…

Es podria dir, doncs, que sou anti-l’actual sistema…?

Sí, no volem aquest capitalisme ferotge i extrem però tampoc no ens anem a l’altra banda. No som comunistes. El que fem és replantejar el sistema sobre com s’apliquen les lleis avui en dia, les mancances democràtiques, el control dels poders fàctics, de l’Ibex-35, les directrius que s’imposen des de la Unió Europea…

Pirates creu que la República catalana hauria de marxar de la Unió Europea?

No ho puc contestar perquè això és una decisió que ha de determinar la militància. Però sí que et puc dir que Pirates es presenta a les eleccions europees i si ho fem, és perquè creiem en el Parlament Europeu, però no com està funcionant ara sinó com a idea. Com es desplega ara el poder des de la Unió Europea no ho defensem.

De fet, el que es decideix a Europa ens afecta directament, com l’aprovació de l’article 13 que acabarà amb la idea del món 2.0 com l’entenem ara… Té sentit anar a Europa?

Doncs mira, es pot fer un paral·lelisme amb el fet de presentar-nos a Espanya. Anem a les eleccions espanyoles tot i que no ens agraden les seves institucions. De totes maneres, acabes de posar un exemple d’una llei Europea que afecta a tothom i és important poder tenir presència també en aquelles institucions on es decideixen coses importants. L’article 13 no només és contrari al plantejament fundador del nostre partit sinó que afecta tots els ciutadans: no podrem circular per internet tan lliurement com ho estem fent ara. A Catalunya hi va haver molta indignació amb la censura a Internet amb les webs relacionades amb l’1-O…

Ara que ho dius, teniu gent que ha estat imputada per clonar webs de l’1-O. Com està la situació?

Les causes es van arxivar perquè no havien fet el procediment bé.

Per un error protocol·lari de la justícia espanyola?

Sí, més o menys. Això va passar al cas de l’Enric Pineda, que és el nostre coordinador general. El seu cas venia unit amb un cas de València d’un noi que el van relacionar amb el Partit Pirata. De fet, fins i tot, jo apareixia a les investigacions. Se’ns va acusar que havíem clonat les webs de l’1-O per ordres de Carles Puigdemont!

I era així?

No. Però són incapaços d’entendre que la gent actuï per voluntat pròpia defensant uns ideals com el dret a l’autodeterminació. Nosaltres, com a resposta, amb el nostre brillant advocat Jospe Jové, vam aprofitar la declaració de l’Enric Pineda per a acusar l’Estat espanyol. Va presentar al·legacions que s’havia de presentar a la UE argumentant que els suposats crims contra la unitat d’Espanya no són competència dels tribunals espanyols, sinó dels europeus. Llavors, la justícia espanyola va arxivar el cas considerant-lo “cas sobresegut”, és a dir, tancat sense diligències.

La millor defensa és un bon atac!

És exactament això. Sobre el tancament de webs, ara amb l’article 13 és el que passarà però en el marc europeu. És com si ara ens diguessin que no podem llegir un determinat diari o un canal de televisió.

“Tindria sentit anar junts amb Junqueras i Puigdemont”

En Dante Fachín ha deixat caure poder fer una candidatura unitària independentista a Europa. Per Pirates és també una opció factible?

Sí, tindria sentit.

Anar amb Junqueras i en Puigdemont?

Sí, no ens faria res. Quan tens uns objectius plegats i una manera conjunta i unitària d’implementar-los, és normal anar junts. El problema és que sovint els objectius els podem compartir però la manera d’arribar cap a ells no. Això ens fa difícil trobar-nos. És el que ens passa amb les eleccions espanyoles.

“Anem a Espanya a exigir i no a demanar res”

La manca d’unitat…

Estem veient com els altres partits independentistes diuen coses molt similars a les nostres però diuen que primer l’Estat espanyol ha d’actuar per anar a demanar o pactar. Nosaltres creiem que no hem de demanar res sinó exigir. Sí que hauríem d’anar de la mà però és complicat…

Però a Europa encara té més sentit anar junts perquè després cada diputat pot anar al grup parlamentari que vulgui! A més hi ha una circumscripció única.

És correcte. Per nosaltres no serà, però ja han començat els tràmits per a presentar les coalicions i serà difícil. Sense les eleccions espanyoles ens hauríem pogut plantejar més coses a Europa… Amb més temps tot hauria estat més fàcil… Si és que no hem pogut ni plantejar a la nostra militància si es vol la continuïtat del Front Republicà…

Ara que parlàvem d’ell… Què tal les relacions amb Albano Dante Fachin?

Abans de conèixer-lo em pensava que era una persona molt personalista. I ara que el veig cada dia, tot allò que sembla pels mitjans no és gens a la vida real. Fins i tot, m’atreviria a dir que és una mica tímid. I és una persona que al principi de la campanya ens feia por que ens acusessin de no ser prou independentista, per la seva trajectòria política, però ell no té cap problema en anar amb estelades i a defensar la República.

Sí, l’hem entrevistat i així ho explicava…

És algú molt proper, realment, més enllà del que sembli.

I com et vas prendre no ser la cap de llista? A les primàries de Pirates havies de ser tu la cap de llista a Barcelona i ara ho és ell… Ara necessiteu molts vots perquè siguis escollida…!

Sí, molts! Però cedir aquest primer lloc a l’Albano és un descans per a mi. És una responsabilitat molt gran i ell, sense dubte, era la millor persona per a liderar aquest projecte. Ha estat natural i còmode cedir el primer lloc.


Es pot fer campanya sense drets electorals ni diners?

Costa però es pot fer si fas una campanya totalment diferent on la gent és el principal eix. Que les persones, per voluntat pròpia, surtin al carrer a encartellar fins a la matinada i l’endemà, plogui o no, tornin a estar disponibles… és increïble. Això et fa estar actiu i creure en el projecte.

Sí… però a la televisió no sortireu…

Cert… Intentarem fer molt soroll a les xarxes socials i demanar ajuda a la gent: qualsevol petit espai que ens donin allà hi serem. És difícil per una coalició molt recent com la nostra: i hi ha gent que no ens coneix. Em sabria greu que algú no ens voti encara que el nostre missatge sigui el seu però no li hagi pogut arribar. Nosaltres difondrem al màxim el nostre missatge per on puguem. No tenim cap gran estratègia comunicativa. Som humils, expliquem que la nostra força és la gent.

L’Albano em va dir que no teniu més de 5 xifres de pressupost…

És així… Ep! S’ha de dir que la campanya de micromecenatge ens està anant molt bé. I em sorprèn la resposta tan positiva de la gent, sobretot, quan hi ha tantes demandes de fer aportacions a Catalunya. Els catalans no parem de pagar! I en el nostre cas és una confiança cega i estem molt agraïts.

I què faràs al Congreso si surts escollida el 28-A? No a tot?

No practicarem un “no a tot” però és important explicar el que sí que farem: El primer ‘No’ és a la investidura. Si no hi ha president, no es pot governar. Nosaltres no bloquejarem sinó que imposarem que qui governi ho haurà de fer escoltant el poble de Catalunya. Dit d’una altra manera: tocarem el botó vermell si qui es presenta a president d’Espanya no reconeix el dret a l’autodeterminació i si hi segueixen havent presos polítics i exiliats.

Però com que això no passarà mai… Llavors votareu que ‘No’ passi el que passi?

Sí. És tan senzill com això: com sabem que no passarà, de fet ja ho diuen en campanya, doncs votarem que ‘No’.

Pot ser que PSOE i Cs ja sumin i pactin. Llavors el dia a dia què fareu? Cadira buida?

No. Estarem disposats a escoltar-ho tot i si tenim prou força per a presentar polítiques, també ho farem. Tot el que sigui millorar el que hi ha ara a Espanya i a Catalunya ho farem.

Això què vol dir?

Doncs no votarem en contra d’una millora social com, per exemple, apujar el salari mínim.

He escoltat alguna declaració teva que des de Pirates heu donat suport a La Crida?

Sí, d’on sóc jo, a Pirates de Sabadell som dins la Crida.

I no és contradictori voler unitat i presentar-se amb una coalició que esdevé una tercera força independentista?

Quan ens plantejàvem la coalició de Front Republicà ho fèiem perquè creiem que hi ha un buit de gent a Catalunya que no se sentia representat per ERC ni Junts per Catalunya. Calia presentar-se per aquest motiu. Tinguem molts vots o pocs, la gent ha de poder votar el cor i no per escollir el millor dels pitjors o perquè no guanyi l’opció que no desitja.

Però es diu que votar-vos és tirar el vot…

Jo pregunto: Hi ha més vot útil que el que tu votes amb sinceritat? El que és inútil és votar amb estratègies…

I algú que dubta entre vosaltres i ERC, què li diries per a seduir-lo?

Li faria una pregunta molt senzilla: ERC ja hi és, governa al Parlament de Catalunya, té representació al Congreso… “T’agrada el que ha fet? Ep, no el que promet ara ERC en campanya sinó el que ha dut a terme des de les institucions?”. Després li preguntaria: “t’agrada el que nosaltres diem?” a partir d’aquí, que reflexioni.

“ERC i JxCat estan molts contaminats per la repressió de l’Estat”

Això val també per JxCat?

A nosaltres no ens agrada ni el que han fet ni el que prometen que faran. Penso que ERC i JxCat estan molts contaminats, com és lògic, per la repressió de l’Estat espanyol. Nosaltres som persones que venim del carrer i de l’1-O.

Ara sembla que tothom vol quedar-se la marca de l’1-O…

No ens apropiem de la marca, però sí que el nostre missatge i força és allò que vam respirar aquell dia les escoles. La desobediència del poble cívica i pacífica. Tinguem 1 diputat o 5 o 20, nosaltres no anem a governar a Madrid ni a declarar la independència, perquè això ho ha de fer el poble de Catalunya. Nosaltres volem anar a les institucions a cridar a la gent perquè surti al carrer. Si la gent se sent representada amb això que diem, que ens votin.

I Front Republicà també creu que s’ha d’ampliar la base?

La base sempre s’ha d’ampliar, però no es fa des de les institucions o des d’un seient al Congreso. S’amplia al carrer, parlant en català, castellà, anglès o la llengua que faci falta, però al carrer.

“Hem de sortir al carrer i deixar-nos de colors partidistes”

I amb la desobediència? Com has explicat, els Pirates són un exemple com l’1-O va ampliar la base.

Sí, exacte. La gent suma quan veu que els seus veïns, encara que pensin diferent, estan lluitant plegats per un objectiu comú com ho va ser el referèndum de l’1-O. Hem de sortir al carrer i deixar-nos de colors partidistes. Aquí també hi fallen els partits.

I els que diuen que sou el Front Convergent Republicà?

Sí, ho he sentit. Suposo que deu venir de sectors que no estan d’acord amb què Front Republicà es presenti, suposo que són crítiques, especialment, contra Poble Lliure… i no ho entenc.

No hi ha hagut cap convergent que us hagi encoratjat a presentar-vos per a treure vots a ERC, doncs?

Jo no l’he vist. Però si algú que abans era convergent i ara demana el vot per a Front Republicà, no m’importa gens, endavant! Ja ho hem comentat: l’Albano, jo i altres… Les trajectòries polítiques poden canviar. (Riu)


Pirates és el cap de llista a Tarragona… que és el lloc més complicat de sortir escollit, oi?

Serà difícil, sí. Però t’haig de dir que vam omplir una sala de 200 persones a Tarragona i tothom era independentista… No sé si tenim moltes o poques opcions però es respira que la gent creu en el nostre projecte. I veus com va corrent la veu entre la gent. Hi ha persones que venen i ens expliquen que expandiran el nostre missatge a coneguts i familiars. Ve molta gent curiosa a veure què diem i això és bo. Gent que es queda al final dels actes per a fer preguntes per a decidir el seu vot…

Quants diputats creus que tindreu?

Doncs, jo crec que en Roger Español entra segur.

Ostres! Això són 5 diputats a Barcelona?

I tant! A Girona la Maria Besora segur que també surt escollida. A Lleida i Tarragona lluitarem per aconseguir-ho.

Això són 6 diputats?

Sí, apunta-ho!

Per acabar, amb una frase, un indecís independentista, perquè us hauria de votar?

Per responsabilitat: som responsables del que va passar l’1-O i el nostre objectiu és defensar el mandat que el poble va encomanar.