Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Per un debat independentista en aquesta Diada

“Cal que per part de les forces independentistes, no tan sols clarifiquem les nostres propostes i programes, sinó que s’arribi a un acord de respecte pels diferents camins proposats, i un acord ferm i total de no-agressió ni d’atac obert o encobert”

Pep Andreu 10/09/2020
Signants del manifest 'Independentistes d'esquerra' a l'Ateneu Barcelonès, el 22 de febrer de 2020 (Horitzontal)

En el nou curs de l’any polític que entrarem l’endemà de la Diada, no tan sols serà complex per la pandèmia i la situació econòmica en què ens situa, sinó que entrarem en un temps polític marcat per unes eleccions catalanes que decidiran el futur de les institucions – Parlament, Generalitat – així com l’esdevenidor dels catalans i catalanes en la seva expressió com a subjecte polític i com a poble i nació.

En aquest context, cal que per part de les forces independentistes, no tan sols clarifiquem les nostres propostes i programes, sinó que s’arribi a un acord de respecte pels diferents camins proposats, i un acord ferm i total de no-agressió ni d’atac obert o encobert. Fins i tot amb un organisme comú de control que pugui fer callar extrems bel·ligerants que són reals dins de tots els partits independentistes. I fem aquesta proposta, conscients que l’endemà de les eleccions, tots haurem d’asseure’ns i parlar. Amb l’ànim i la confiança que es precisa per tornar a articular un acord parlamentari i un nou govern de la Generalitat sòlid, cohesionat, amb perspectiva d’arribar molt lluny i de fer polítiques agosarades i valentes.

És cert que en les pròximes eleccions al Parlament es decidirà l’hegemonia entre els partits independentistes, més per aquest motiu és precisa una campanya clarificadora, nítida, amb arguments i propostes, lluny dels retrets i les agressions. Segur que el conjunt de l’electorat prioritzarà programes i propostes com:

– Rebuig o negociació amb l’estat repressor.
– Eixamplar l’espai electoral.
– Arribar a superar el 50% del vot independentista.
– Amnistia i llibertat.
– Tolerància zero en la corrupció en la política catalana.
– Denuncia a les operacions de la policia i la judicatura espanyola contra el procés.
– Suport o rebuig als pressupostos del Govern d’Espanya.

Un debat sincer i clar en les pròximes eleccions, per un electorat madur i democràtic, sabent tots que els enemics no estan entre nosaltres, sinó en l’Estat espanyol i les estructures cada cop més centralistes i autoritàries que emanen d’aquest, és el millor que podem fer per avançar el procés amb fidelitat a l’1 d’octubre.

En aquesta Diada tan diferent de la dels últims anys, en què no podrem expressar la reivindicació de llibertat de molts ciutadans/es de la nació catalana, llancem aquesta proposta com a reflexió per a tots.

Llibertat presos/es i exiliats/des polítics.

Josep Andreu Domingo
President Independentistes d’Esquerres
Diada de l’11 de setembre de 2020