Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Al president Torra i la gestió sanitària

“Sr. President, des de la meitat del mes de març d’enguany fins avui, s’han produït lamentablement massa actuacions de cribratge de les persones en els hospitals per raó d’edat i massa desatencions en els centres geriàtrics”

Cartes dels lectors 08/09/2020
La consellera de Salut, Alba Vergés, el MHP Quim Torra i el secretari de Salut, Josep Maria Argimon, en roda de premsa

Sr. Joaquim Torra i Pla, molt honorable president de la Generalitat de Catalunya. Sóc en Joan Sanpera Casals veí de santa Coloma de Cervelló, amb DNI 36498123K. Li escric per fer-li arribar una queixa particular, però crec que compartida amb una molt bona part de la ciutadania d’aquest país.

En primer lloc, la situació de la sanitat pública és gestionada de tal manera que vulnera els drets bàsics de les persones, puix que, sobretot, en l’assistència primària hi ha una quasi total arbitrarietat en els serveis que es presten en els CAPs, donat que una part significativa es troben tancats avui en dia i amb la perspectiva d’obrir de manera parcial a partir de la meitat del mes de setembre, prestant serveis reduïts i no cada dia de la setmana; els consultoris locals es troben en una situació semblant.

El Departament de Salut, amb la seva organització i externalització de serveis a tercers de l’àmbit privat, està desmantellant l’Atenció Primària.

Fins avui, aquesta gestió de la sanitat pública ja ha representat una falta d’atenció molt significativa a una quantitat de persones que s’han vist desemparades, desateses mèdicament, la qual cosa ha representat i representa un greu risc per la seva salut.

Volem que la sanitat pública recuperi els seus valors bàsics i essencials amb la reobertura al 100% de tots els CAPs i Consultoris locals per tal que les persones tornem a ser ateses pels metges i la resta de personal mèdic de referència, perquè la millor medicina és aquella que permet una relació de tu a tu entre pacient i metge o infermera.

L’Atenció Primària també oferia i té l’obligació de continuar oferint el servei de medicina preventiva, aquest és un aspecte cabdal de la medicina, ja que millora la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania i redueix la despesa sanitària.

La Pandèmia que encara avui dia patim, no justifica i per tant no es pot permetre de cap de les maneres que l’atenció directa i personalitzada als pacients, sigui substituïda per una atenció telemàtica/telefònica, totalment deshumanitzada. No volem que l’excusa de la Pandèmia s’utilitzi per continuar privatitzant l’assistència sanitària. Volem, exigim, una assistència sanitària pública i de qualitat, dotant-la dels recursos necessaris i suficients i que es reverteixi el que s’ha privatitzat aquests darrers anys, passant-ho novament a públic. Prou de fer negoci amb la salut de les persones, això és indigne d’una societat del segle XXI.

Vaig començar aquest escrit fa un parell de dies, avui dia 4 de setembre al telenotícies migdia de TV3, han anunciat unes teòricament millores amb contractació de personal, millores i reformes de l’atenció primària amb l’aportació de 46 milions d’euros fins a final d’any i 127 milions d’euros els propers anys 2021 i 2022. No facin promeses que després no compleixen. Com ara la gratificació als professionals, promesa per la seva tasca durant el moment àlgid de la pandèmia. Una mesura que tampoc aporta millores en les condicions de feina dels professionals de la salut, neteja…

Sr. President, no és ètic, ni estètic; és inadmissible aquesta proposta que vostès fan ara per apaivagar els ànims de la població perquè intueixen i intueixen bé que aquesta tardor, serà una tardor calenta amb les reivindicacions de la ciutadania.

També han posat en marxa la construcció de 5 hospitals per a l’atenció dels malalts de Covid-19 (Coronavirus SARS-CoV-2), amb un cost previst de 50 milions d’euros. En aquesta ocasió els diners han aparegut com per art de màgia. Són realment necessaris ara aquests hospitals? Crec que fora molt més útil invertir aquests diners en personal i mitjans per reforçar l’Atenció Primària.

El govern de la Generalitat per més govern que sigui no pot canviar els serveis bàsics a la ciutadania al seu caprici i quan li convingui per raons econòmiques que només beneficien a unes poques persones/empreses i que condemna a la majoria de persones a perdre els seus drets bàsics, la seva salut. Si vostès consideren que cal canviar el sistema Sanitari, ho han de fer a través d’una consulta a la ciutadania, havent informat prèviament amb claredat absoluta i sense subterfugis en què consistiria el nou sistema.

El poble és sobirà. Sr. President, amb la salut de les persones no s’hi juga, ni amb la dels nostres majors ni amb la de cap persona, tingui l’edat que tingui.

Sr. President, des de la meitat del mes de març d’enguany fins avui, s’han produït lamentablement massa actuacions de cribratge de les persones en els hospitals per raó d’edat i massa desatencions en els centres geriàtrics comportant una quantitat desgraciadament elevada de morts. No cal que li digui que el problema essencial d’una majoria dels geriàtrics s’ha produït com a resultat de la gestió per empreses privades.

A més, durant tot aquest període la gran majoria de persones amb malalties cròniques han estat desateses i continuen en aquesta situació de desempara i, si han volgut ser atesos, han hagut de recórrer a la medicina privada, i suposo que en bona part és això el que vostès pretenen. Com he dit abans, molt lamentable i intolerable aquesta gestió de les autoritats del país, que han de vetllar per aconseguir la millor qualitat de vida pels seus conciutadans.

Per tot això li demano que no continuïn amb la reforma de la Nostra Sanitat Pública, Sr. President vostè pot fer rectificar aquest desori. Resto pendent de les seves notícies.

Joan Sanpera Casals