Dimarts, 27 d'octubre de 2020 - Edició 824
La República

Qui té por de @LaRepublicaCAT ?

Està claríssim que la Secretaria de Comunicació del Govern intenta callar veus lliures i crítiques

Joan Puig
Joan Puig 04/08/2019
Imatge de la Via Catalana

Primer va ser el govern d’Ada Colau, castigant-nos sense publicitat de l’Ajuntament de Barcelona per explicar allò que no expliquen altres mitjans, malgrat ser el quart digital en català amb més visites úniques. Després, vam ser vetats (sense cap mena d’explicació i evidenciant el perquè de la deriva d’aquestes tertúlies els darrers mesos, com ja fa temps que passa als programes de RAC1) a les tertúlies polítiques de TV3 i Catalunya Ràdio perquè es veu que, si ets una veu lliure, cap partit polític t’apadrina. I, per últim, va arribar la davallada de la publicitat institucional del Govern al diari, en un intent clar de silenciar la nostra llibertat i defensa sense matisos del procés independentista.

Les dades són eloqüents. Malgrat que la Secretaria de Comunicació depenen de la Vicepresidència de Pere Aragonès va gastar el 2018 més de 32 MEUR (dos milions més que l’any 2017), els nostres mitjans han rebut un total de 23.000 euros (un 60% menys respecte l’any 2017); malgrat mantenir-nos com a quart digital en català pel que fa al nombre de visites. I és que un exemple claríssim de com s’utilitza la publicitat en clau política és el fet que el diari groc e-notícies, amb un terç de les nostres visites, hagi rebut quasi 60.000 euros. Un mitjà que, d’altra banda, ataca el procés independentista sense cap mena de prova.

Està claríssim que la Secretaria de Comunicació del Govern intenta callar veus lliures i crítiques contra la manca d’estratègia unitària dels líders independentistes. Les dades ho avalen: els mitjans més maltractats són La República, Vilaweb i El Món, mitjans que, clarament, no callem davant determinades actituds dels partits independentistes, incomprensibles per la gent que fa anys que es mobilitza, aporta diners per la caixa de solidaritat i dedica gran part de la seva vida a la noble causa independentista.

La República (abans directe!cat) va ser l’únic digital cridat a declarar davant la Guàrdia Civil per la publicitat institucional de l’1-O, juntament amb La Vanguardia d’en Màrius Carol, El Punt-Avui d’en Xavier Xirgo i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb la Núria Llorach. Jo mateix, com a editor del diari, vaig negar-me a declarar (essent l’únic dels quatre) i aportar a l’enemic cap informació que pogués afectar el Govern independentista de la Generalitat. I m’hi vaig negar malgrat les amenaces i una denúncia presentada per la Guàrdia Civil davant el jutjat 13 de Barcelona per desacatament. També vaig ser l’únic que, davant del malaguanyat jutge franquista Ramírez Sunyer, vaig negar-me a treure’m el llaç groc en solidaritat amb els presos polítics i exiliats, cosa que em va comportar una denúncia del magistrat pendent de resoldre’s. Vaig mantenir-me ferm amb la publicitat institucional de l’1 d’octubre fins al final de la campanya i de manera totalment gratuïta.

I, ara, sembla més que evident que l’esperit del conseller legítim Jordi Turull ha estat escombrat en la nova gestió de la publicitat institucional. Com a terrible i escandalosa, una anècdota de com es distribueix la publicitat: la Generalitat -i, en concret, la vicepresidència de Pere Aragonès- va crear l’Oficina de Drets Civils per a defensar totes aquelles persones o entitats afectades per la repressió del 155 i el nostre diari, afectat clarament per la repressió del Govern Espanyol, no va rebre cap encàrrec de publicitat d’aquella campanya. Sabeu qui si la va rebre i pagada a preu d’or? La Vanguardia, El Periódico i el diari ARA (entre d’altres), els mateixos que es van negar a fer publicitat de l’1-O. Els censors premiats. I seguim creant estructures d’estat de l’enemic atorgant set milions d’euros de publicitat al Grup Godó.

Però no ens callaran, seguirem i buscarem noves fórmules de finançament. Persistirem i seguirem denunciant qualsevol pas enrere dels polítics independentistes, qualsevol intent de criminalitzar el procés i d’explicar un fals relat per part de la premsa al servei del govern espanyol. I tot això no seria possible sense la feina de la nostra gent, periodistes, dissenyadors, tècnics i la paciència d’alguns dels nostres proveïdors. Gràcies a tots ells i, sobretot, als nostres lectors, la principal motivació per continuar i seguir millorant cada dia.

En les setmanes que vénen, us anirem explicant les novetats que ens serviran per reforçar els nostres mitjans i, sobretot, garantir que no ens callaran per defensar el procés independentista.

Relacionats