Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Per què Òmnium no fa actes conjunts amb l’ANC?

Com a soci que sóc de les dues entitats més importants de la societat civil catalana això em preocupa enormement

Joan Puig
Joan Puig 14/05/2021
Josep Maria Cervera (AMI), Elisenda Paluzie (ANC) i Marcel Mauri (Òmnium Cultural) a l'escenari de l'acte central de la Diada a Barcelona, l'11 de setembre de 2020.

Com pots demanar veritable unitat d’acció independentista si resulta que darrerament Òmnium no fa actes conjunts amb l’Assemblea Nacional Catalana. Recordem que les grans mobilitzacions independentistes dels darrers anys van estar convocades per l’ANC, Òmnium i l’AMI i ara sembla que aquesta unitat d’acció s’ha trencat.

Ahir l’ANC feia un acte en solitari a favor d’un govern independentista del 52% i ha convocat una concentració en aquest sentit per aquest diumenge. Per la seva banda, Òmnium també va fer un acte on va reclamar unitat d’acció. Com a soci que sóc de les dues entitats més importants de la societat civil catalana això em preocupa enormement.

Si ja sentia una profunda preocupació per l’actual relació existent entre els dos principals partits polítics independentistes, ERC (el meu partit, on hi milito de fa vint-i-vuit anys) i JuntsxCat, immersos en una guerra civil a les xarxes socials, que dificulta encara més un acord de mínims per formar govern, sumar-hi ara una manca d’actuació unitària de les entitats civils encara dificulta més la formació d’un govern independentista avalat per la majoria democràtica.

Crec que ajudaria molt recuperar els actes conjunts entre l’ANC i Òmnium al voltant del procés independentista, si volem demanar unitat als partits independentistes. Crec que Òmnium hauria de fer per recuperar l’ara perduda unitat d’acció de la societat civil i, d’aquesta manera, mostrar més contundència i tenir més força a l’hora d’exigir pau civil i unitat d’acció dels partits polítics independentistes.

Volem un govern d’unitat independentista, ho vam dir el 14-F

Joan Puig Cordon

Soci d’Òmnium i l’ANC