Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Manifest del Grup d’Assemblees Territorials de l’ANC a les Terres de l’Ebre

Com a rèplica a les recents publicacions aparegudes signades com a “Salvem l’ANC”

Cartes dels lectors 14/05/2020

Com a rèplica a les recents publicacions aparegudes signades com a “Salvem l’ANC”

L’ANC se salva votant Des d’aquell estiu del 2011 en què a les Terres de l’Ebre va iniciar-se una taca d’oli que es deia Conferència Nacional per l’Estat Propi, que va convertir-se en l’Assemblea Nacional Catalana, a Xerta ens hem trobat les AT’s de Terres de l’Ebre, primer amb en Ramon Bel com a coordinador, després amb la Irene Fornós fins a arribar a en Manel Alves. En els dos primers cicles no hi va haver discrepàncies més enllà del que es pot considerar normal en la vida política al nostre país, arribant sempre a uns acords que van permetre un ràpid creixement d’assemblees locals i de mobilitzacions populars mai vistes.

Fa anys que l’existència de l’Assemblea Territorial dita Terres de l’Ebre ha estat denunciada i motiu de queixes, sempre en l’àmbit intern de l’ANC, pel seu funcionament centrat en la personalitat del coordinador, Manel Alves i de part del secretariat que li dóna suport. Aquest secretariat s’ha oposat reiteradament a l’adequació d’aquesta AT als estatuts de l’entitat, per passar de ser una AT fora de normativa, a ser una Coordinadora regional, situació que clarificaria les seves funcions i les atribucions del coordinador.

Des de fa més d’un any a les Terres de l’Ebre hi ha dos grups que aglutinen les assemblees territorials de l’Assemblea Nacional Catalana. Unes es reuneixen un a Xerta o Tortosa i altres al Perelló. Aquesta separació va ser ocasionada per diferències polítiques entre les AT’s, agreujades per l’aparició de la Crida Nacional amb en Manel Alves i la Irene Negre en l’equip promotor d’aquest partit a les Terres de l’Ebre. Tot i aquesta ruptura Manel Alves alineat al grup de Perelló, ha continuat apareixent en els mitjans informatius, actes i reunions de tota mena presentant-se com a coordinador de l’ANC a les Terres de l’Ebre. Aquesta ruptura no ha evitat mai que la comunicació entre el Secretariat Nacional i les assemblees de base arribes correctament, i que les assemblees poguessin realitzar les activitats que desitgessin. Ha estat considerada l’opció de crear dues Assemblees Coordinadores, cosa que estatutàriament seria correcte, però sempre ha primat la intenció de recuperar la unitat organitzativa de Terres de l’Ebre.

Ara apareix una notícia falsa a la premsa, coincidint amb el període electoral per la renovació del Secretariat Nacional, on s’acusa a una sèrie d’assemblees de cessar en Manel Alves com a coordinador de l’AT de Terres de l’Ebre, a la vegada que es parla de suposades irregularitats i manipulacions en el funcionament de l’ANC.

Els promotors de Salvem ANC al parlar de suposades irregularitats, saben ben bé de què parlen, la seva trajectòria a l’Assemblea Territorial Terres de l’Ebre ha estat una irregularitat permanent. Formalment aquesta AT no s’ha adaptat mai als Estatuts de l’entitat, totes les seves votacions, i eleccions no són vàlides, ningú ha controlat mai qui votava, ni si qui ho feia tenia dret a fer-ho o no. El Secretariat de Manel Alves no ha presentat mai comptes de la seva gestió econòmica, un tresorer acabat d’elegir va dimitir per la situació què es va trobar i la última tresorera va dimitir sense traspassar llibres ni caixa, aquesta és la trajectòria que avala els que avui volen salvar l’ANC.

Com bé diu el comunicat de l’ANC no s’ha destituït ningú, només s’ha deixat que el seu mandat s’esgotés. Amb un tracte prudent, el SN ha mirat cap a un altre costat de les irregularitats continuades i denunciades internament des de fa anys de membres del secretariat de l’AT Terres de l’Ebre, que sembla que han utilitzat el coneixement que tenien de l’estructura organitzativa de l’ANC, per articular a les Terres de l’Ebre el partit Crida Nacional.

La crisi sanitària actual i la social que ens ve a sobre, són tant un problema com una oportunitat. Un problema que fa ampliar la consciència de les injustícies que patim com a poble, i una possibilitat de recuperar la unitat d’acció dels moviments socials, que forcin novament als partits polítics a recuperar el camí decidit i unilateral cap a la República Catalana.

Continuarem treballant a les Terres de l’Ebre per tenir una ANC forta i transversal. Una entitat clau per a lʼindependentisme fins a arribar a la República Catalana i convoquem a tots els membres de ple dret a participar amb responsabilitat en les eleccions vinents al Secretariat Nacional, com a millor manera de preservar els principis que ens van portar a constituir l’ANC i a bastir una història de mobilitzacions que són envejades arreu del món.

AT’s que donen suport a aquest manifest:

AT l’Ampolla per la Independència

AT Camarles i Lligallos per la Independència

AT Jesús per la Independència AT Masdenverge per la Independència

AT Paüls per la Independència

AT St.Jaume-ElsMuntells per la independència

AT La Torre de l’Espanyol per la Independència

AT Tortosa per la Independència

AT Xerta per la Independència