Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

I si abans de convocar eleccions, regulem el vot telemàtic?

Cal anar a les eleccions vinents catalanes amb el vot telemàtic garantit, si realment ens creiem que som una democràcia plena, si realment volen ser un país de democràcia avançada.

Joan Puig
Joan Puig 15/07/2020

No hi haurà excuses que valguin: el que ha passat a les eleccions gallegues i basques és molt greu. Només pot passar a les monarquies bananeres o els estats de baixa qualitat democràtica que s’impedeixi als afectats de la Covid-19. Que no hagin no pogut votar és un escàndol en una democràcia plena.

El president Torra convocarà eleccions d’aquí a unes setmanes, o uns pocs mesos, i tindrem eleccions o bé a la tardor o a principis de l’any que ve, en uns moments que la Covid-19 molt probablement, i dissortadament, tindrà nous rebots. El que està passant aquests dies serà una minúcia davant del que pot passar a l’hivern. Us imagineu el Segrià o l’Hospitalet confinat, amb milers de persones que no puguin votar?

Cal que un govern democràtic de debò garanteixi el vot sota qualsevol circumstància i, veient el que està passant, cal que es garanteixin els drets dels votants, malgrat que tinguin la Covid-19, i l’única manera de garantir-ho és desenvolupant el vot telemàtic amb totals garanties, una fita que ja funciona en altres països.

Govern de Catalunya: fem les coses ben fetes. Ara ni tan sols demano aprovar una llei electoral pròpia, ara dic que no tindrem excusa si convoquem eleccions i la Covid-19 provoca que alguns votants no puguin exercir el seu dret democràtic més sagrat. No serà perdonable. Ho hem vist a Galícia i al País Basc: no podem ser víctimes d’un ridícul internacional. Cal anar a les eleccions vinents catalanes amb el vot telemàtic garantit, si realment ens creiem que som una democràcia plena, si realment volen ser un país de democràcia avançada.