Dimarts, 14 de juliol de 2020 - Edició 719
La República

Espanya és ingovernable sense els independentistes

No els torneu a defraudar: o autodeterminació i llibertat pels presos polítics o bloqueig a Espanya

Joan Puig
Joan Puig 10/11/2019

L’independentisme té la paraula: ERC (13) ha guanyat, tot i perdre dos punts; JxCat (8) ha superat els mals auguris i, amb un punt i mig més, ha guanyat un escó; La CUP (2) entra al Congrés, malgrat que no amb tota la rotunditat que esperaven. Sumat tot, però, l’independentisme, amb 23 escons, obté el millor resultat en unes eleccions espanyoles i és imprescindible per al PSOE, si vol governar.

Serà capaç l’independentisme de posar unes condicions clares i contundents per a plantejar-se donar suport a Pedro Sánchez? Posarà l’independentisme l’autodeterminació i la llibertat de tots els presos polítics com a línia vermella? O li tremolaran les cames, li podrà la por a unes noves eleccions a Espanya davant la possibilitat d’un altre increment de l’extrema dreta de Vox?

El resultat de les eleccions espanyoles mostra una Espanya ingovernable, debilitada i amb conseqüències greus per a Europa: de la gran Espanya que volien alguns es pot passar a una Espanya a les portes d’una crisi. Això seria un fet molt preocupant per a la UE. Sabran aprofitar-ho les forces independentistes?

Com dèiem a l’anterior editorial, l’independentisme havia de guanyar les eleccions del 10N i també guanyar el carrer. Ara és més important que mai guanyar el carrer. Ara és el moment de seguir permanentment en revolta al carrer. Ara és que el carrer ho deixi ben clar i continui pressionant les forces independentistes perquè a Madrid no claudiquin.: o autodeterminació o ingovernabilitat a Espanya.

La catalanofòbia de les forces espanyoles, totes, ha fet possible els més de 50 diputats de Vox, uns resultats que faran augmentar encara més l’odi contra Catalunya. Amb aquests escons, l’extrema dreta d’Abascal omplirà de recursos d’anticonstitucionalitat el Tribunal Constitucional i farà impossible qualsevol gest de Pedro Sánchez.

L’independentisme ho té a tocar: Espanya és ingovernable sense l’independentisme. Els líders independentistes ara ja no tenen cap excusa: la gent ha tornat a fer possible la victòria.

No els torneu a defraudar: o autodeterminació i llibertat pels presos polítics o bloqueig a Espanya.

 

 

 

Relacionats