Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

El referèndum de la Dolors Feliu

Un referèndum uneix, confronta i desborda, posa en contradicció al col·laboracionisme. El CxR pot gestionar-lo i el reino no l’ensorrarà

Cartes dels lectors 27/05/2022
Milers de persones omplen el Parc de les Exposicions de Perpinyà en l'acte del Consell per la República, el 29 de febrer del 2019 (horitzontal).

El col·laboracionisme ha fet balanç de govern: Molt retrocés independent-tista i taral·larà, taral·larà.  Abans, però, el president Puigdemont havia renunciat a liderar (maig-22) i el Consell per la República (CxR) s’havia desdit dels “momentums”, de les dates i dels objectius. La república no es va implementar i ara, el CxR ja no ho farà. S’esperarà a les noves “condicions”. Quines? No ho sap ningú, ni ells. El vicepresident del CxR va dir, al “cafè d’idees” 24/5/22, A) que “falta disposició emocional” (això és, manquen ganes) i B) que l’ANC “no toca de peus a terra” al posar el 2025, a l’horitzó. En resum, malament rai: El 2025, no serà. Per què?

1.- El col·laboracionisme no ho permetrà: ERC no estarà en cap taula unitària unilateral i hem de veure Junts, després de les municipals. Si s’alia amb l’ANC i posa data, aleshores com diu la Dolors Feliu “la independència deixarà de ser una nebulosa i tindrem un horitzó” Vilaweb 22/05/22. Amb això, no obstant, haurem fet, solament, un petit “gran canvi” i serem a les beceroles. Hi haurà temps?

2.- En Jordi Pesarrodona assenyala que “Sempre que hem tingut una data ha funcionat: La gent s’ha posat a treballar amb il·lusió” Vilaweb 22/05/22 Manca però, l’objectiu. Si hem de “desbordar democràticament l’estat espanyol” com proposa el vicepresident del CxR més amunt,  aleshores el CxR s’ha de posar les piles i oferir-se. El CxR hauria de ser marc democràtic per a confrontar-se i els catalans (tots) l’han de percebre i usar. Ho farà?

3.- Amb el “desbordament” apareixerà la repressió i el CxR suggereix el martiri. L’ANC, en canvi, s’entreté en unes eleccions. De fet, amb el parlament i el govern s’aconseguirà una estructura de poder eficient i efectiva. Però, guanyaran?

4.- Posats a les portes de la independència, Europa recomanarà un referèndum, perquè fa temps que rumia aquesta solució pels conflictes dins les fronteres europees.  Si hem d’arribar a l’1-oct., aleshores no cal donar-hi més voltes. La Dolors Feliu proposa: “Nosaltres parlem de llista cívica, emperò també pot ser un referèndum i sempre acompanyat de mobilitzacions”. Tothom d’acord?

Un referèndum uneix, confronta i desborda, posa en contradicció al col·laboracionisme, el CxR pot gestionar-lo i el reino no l’ensorrarà.

Isidre Palmada  Camós, 27 de maig de 2022