Dilluns, 10 d'agost de 2020 - Edició 746
La República

Apunts inútils 5

Potser estaria bé que la Unió Europea recuperés la seva antiga denominació: Comunitat Econòmica Europea. Seria més clar per a tothom.

Ramon Moreno
Ramon Moreno 04/04/2020
El president espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió del comitè científic de seguiment del coronavirus de l'Estat, el 4 d'abril de 2020. (Horitzontal)

Amb aquesta crisi ja queda clar i és una evidència que la Unió Europea no serveix els interessos dels ciutadans, ni és útil de cap manera. Les úniques decisions que pren de manera enèrgica i ràpida són les que tenen a veure amb el gran capital. Els europeus, els ciutadans vull dir, han estat abandonats (de fa temps, però aquesta crisi ho ha evidenciat de manera evident). Potser ara podrem apropar-nos una miqueta a el deuen els immigrants quan arriben a les costes europees i són abandonats a la seva mort.

Potser estaria bé que la Unió Europea recuperés la seva antiga denominació: Comunitat Econòmica Europea. Seria més clar per a tothom.

*****

El govern espanyol és mediocre i incompetent. Pura façana. Decisions erràtiques, tardanes, insubstancials, inadequades, inútils… Moren milers de persones i ells amb l’exèrcit al carrer, anuncis als diaris, cobrant els impostos a la gent,…. És una pura misèria. Als ciutadans els donen crèdits (els bancs), els apliquen moratòries (que s’han de pagar i passen a formar part del deute, no fotem). Al bancs els van regalar 100.000 milions, i ara als “amiguetes” de les televisions un grapat de milions més. I atenció que al darrera hi van els mitjans escrits que no llegeix ningú, que també volen la seva quota de favors. I a la gent que la donin pel sac.

Si el govern espanyol articula la seva ajuda als ciutadans i les empreses en forma de crèdits, vol dir que això s’ha de tramitar per un banc, que ha de decidir si  els concedeixen (poden no fer-ho), els ciutadans i les empreses tornen a estar endeutats i els grans beneficiaris tornen a ser els bancs i no la gent.

****

Espanya és un país vençut. Si el coronavirus es va plantejar com una guerra, ara ja sabem qui la perd. El govern és incapaç de prendre cap mesura eficaç, van a salt de mata i són estafats per qualsevol mercader que els col·loca testos defectuosos, mascaretes inexistents, directament els “birla” dos avions, o l’amic feixista de Turquia decideix que es queda les compres de respiradors que ha fet el govern espanyol.

Les compareixences de membres del govern són insubstancials i plenes de mentides, però plenes, això sí, de militars. Van desmantellar tant l’estat de benestar que no hi ha possibilitat de fer res. De fet la única mesura directa en favor d’un col·lectiu determinat és el regal de 15 milions d’euros (com als bancs els van regalar 100.000 milions) a canvi de salvar la seva cara mediàtica. S’han carregat les quotes d’autònoms i les de la seguretat social i han retallat aportacions a les autonomies (sí, per desgràcia Catalunya és ara mateix una autonomia). A la gent normal, li atorguen “graciosament” moratòries en els rebuts, envien les empreses a pidolar crèdits als bancs, que tot plegat generarà endeutament. La persona que no pot pagar un lloguer de 500 euros aquest mes, d’aquí a tres mesos en deurà 1500. I com li han de donar un crèdit i tornar-lo si ara no pot pagar 500 euros?. És indecent. Però el més greu és que el govern espanyol vol que tothom (empresaris, autònoms, llogaters, aturats etc.) demani un crèdit per sobreviure, amb la qual cosa els beneficiaris són els mateixos: els bancs.

Veure els ministres de sanitat, economia, exterior… en les seves compareixences i declaracions. Són com una broma que faria riure si la situació no fora tan dramàtica.

La prova més evident de la incompetència del govern espanyol és que el delegat del PSOE a Catalunya, el tal Iceta, dedica el confinament a buscar signatures per a un manifest de suport.

*****

I entre les indecències hi trobem que els clubs de futbol o empreses que tenen beneficis multimilionaris puguin fer ERTOS. Una infàmia social.

*****

I mentrestant el rei dels espanyols i la seva dona van a la seva bola. Cent milions per aquí, un dormitori de més de cent metres quadrats, 20 escortes per la germaneta…. i campanyes de propaganda pagada per tots (com tots els sous de la Casa Real) anunciant que avui han treballat. Deu ser que treballen poc p gens, perquè quan ho fan ha de sortir a totes les teles.

Per cert, que fonts molt ben informades del món de la ciència confirmen que el coronavirus a l’estat espanyols retrocedeix després d’haver vist a la tele el rei dels espanyols en uniforme de campanya. Diu que està ben acollonit, el tal coronavirus, davant l’exhibició de poderío espanyol.

*****

La democràcia espanyola es degrada dia a dia fins a límits que es preveuen insospitats. El Tribunal Suprem ja no actua en base a fets consumats i es dedica a amenaçar funcionaris abans que pugin actuar d’una manera que els incomodi políticament. El problema és que tanmateix, els funcionaris que han revocat la llibertat dels presos, d’alguna manera han inculcat la llei. No consta que Marchena y sus muchachos hagin advertit als càrrecs del PP que no robin o als socialistes que no muntin grups terroristes. Tampoc consta que el famós Tribunal de Cuentas hagi pres mesures pel regal de 15 milions d’euros a cadenes de televisió que han declarat centenars de milions de beneficis, en un acte d’evident corrupció per a comprar espais propagandístics. Deu ser que només actuen en temes catalans.

Relacionats