Diumenge, 24 d'octubre de 2021 - Edició 1186
La República

“Analfabets integrals”

“Analfabets integrals”: Aquesta expressió dita per Dionís Guiteras (alcalde de Moià i vicepresident de la Diba) pot desconcertar però és el mínim que van exclamar milers de persones que escoltàvem […]

Joan Puig
Joan Puig 30/06/2019

“Analfabets integrals”: Aquesta expressió dita per Dionís Guiteras (alcalde de Moià i vicepresident de la Diba) pot desconcertar però és el mínim que van exclamar milers de persones que escoltàvem el programa de més audiència de la ràdio en català, “el món a RAC1” que dirigeix el mestre Jordi Basté, a l’escoltar algunes de les barbaritats que deien la majoria de tertulians, descol·locats per la tragèdia de l’incendi de la Ribera d’Ebre. Un tertulià no té coneixements sobre tot, tot i que molts s’ho pensen. Cal començar a pensar que els tertulians farsants millor es quedin a casa.

L’expressió de Guiteras s’entén encara més si un llegeix aquesta entrevista feta pel diari Món Rural on parla amb claredat i sinceritat i fonamenta sense ambigüitats les solucions per aconseguir un equilibri entre els diferents territoris. Molts es van esverar amb aquell crit de Labordeta al Congrés dels Diputats, “A la mierda” dirigit als intransigents diputats populars que no paraven d’insultar-lo per ser com era: una veu lliure de la seva estimada terra aragonesa. Guiteras i Labordeta van fer un crit públic de dignitat i d’estima a la terra, sabien molt bé de què parlaven.

Les paraules contundents de Dionís Guiteras van provocar una reacció entre airada i interessada de Basté que el va convidar a un debat a l’emissora per parlar del tema de manera molt més acurada, esperarem atentament el debat. Però de la mateixa manera que unes paraules ben dites van provocar l’esperada reacció que alguna cosa s’havia fet malament al programa de ràdio més escoltat de Catalunya, altres fets demostren que una cosa és el moment de la desgràcia i l’altra la realitat dels mateixos mitjans de comunicació.

Avui diumenge la capçalera del Grup Godó, La Vanguardia, tractava com una gran notícia l’acord de lliure comerç entre Europa i Sud-amèrica i titulava: “Mercosur; l’acord més beneficiós per la UE”, una clara contradicció contra les polítiques a favor del territori local i la seva conservació. Una clara aposta per les grans empreses, un intercanvi d’exportació de béns industrials europeus a canvi d’importar sense aranzels productes del camp. L’acord representa un dur cop contra els productors agrícoles europeus que ja ha comportat la protesta francesa i el silenci significatiu d’Espanya, a qui l’importa molt poc la pagesia catalana.

Però sense dubte el moment tragicòmic del cap de setmana es va produir en l’entrevista que la presentadora del FAQS de TV3, Cristina Puig, va realitzar al cap del GRAF, Marc Castellnou, a la pregunta sobre que es pot fer per invertir al territori. Li va contestar amb una altra pregunta, “quan va ser la darrera vegada que va menjar cabrit?” (minut 6,50 del vídeo). El silenci de la presentadora va ser espectacular, la prova evident que queda molta feina per fer, existeixen molts “analfabets integrals.” En el bon sentit del terme.