Dissabte, 10 d'abril de 2021 - Edició 989
La República

Amb la pinça al nas

Ho repetiré les vegades que calgui: sense independència no existirà justícia social i parlar de “gir a l’esquerra” pot sonar molt bonic però és gratuït.

Joan Puig
Joan Puig 25/03/2021
La diputada de la CUP-G Eulàlia Reguant, a la sala de premsa del Parlament aquest migdia.

Amb aquesta expressió ha definit l’acord entre ERC i la CUP l’exdirigent cupaire Mireia Boya. I em sembla que és una bona manera de treure’s de sobre la responsabilitat de tot plegat, com ja és habitual en aquesta força política.

No ens posarem ara a analitzar altres moments de la història dels darrers anys, però queda clar que ni els mateixos cupaires es creuen l’acord que han aprovat, especialment en el tema nacional, que deixen en suspens dos anys, que seran dos anys de més repressió i sense cap solució. Però si anem a la part social, el que en diuen “de gir a l’esquerra”, li manca segurament un parell de coses molt importants. Per fer el gir veritable a l’esquerra fan falta dues coses: poder polític, que no en tenim, i la clau de la caixa, que tampoc. Ambdues coses les té Madrid. Per tant, com que sense independència no tenim poder real, caldrà actuar desobeint per aconseguir alguna cosa i ara mateix no veig que la desobediència del govern sigui cap prioritat.

I si no tenim, de poder polític, ni tampoc la capacitat de desobeir i encara molt menys la clau de la caixa, que tots sabem que cada any ens manquen 16.000 MEUS malmesos pel govern espanyol, sigui d’esquerres o de dretes, podem afirmar que les polítiques d’esquerres, ras i curt, no són viables dins l’actual estat autonòmic.

I la cirereta del pastís seran els fons europeus que arribaran sota la batuta de Madrid, que passaran pel sedàs. Com ha passat sempre quan parlem de diners, recordem els nombres del “Gran Capitán” sempre són els Països Catalans els que patim l’espoli.

A la CUP, com diu la Mireia Boya, “la pinça al nas” li serveix d’excusa perfecta en el moment que carregui contra el govern, que només és viable amb ERC i JuntsxCat arribant a un acord realista i que plantegi un clar i contundent full de ruta cap a la independència. Ho repetiré les vegades que calgui: sense independència no existirà justícia social i parlar de “gir a l’esquerra” pot sonar molt bonic però és gratuït.