Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Veïns d’un bloc de l’Hospitalet fa quatre anys que viuen entre puntals perquè no poden pagar la rehabilitació

Acollir-se als fons Next Generation els suposaria una derrama mensual de 350 euros durant més de 15 anys

|

- Publicitat -

Els veïns del número 7 del carrer de Sant Eugeni de l’Hospitalet, al barri de Sant Josep, conviuen des del mes de juliol de 2020 amb els puntals que els van col·locar per assegurar l’edifici. Una fuita d’aigua al primer pis va revelar un greu problema a l’estructura de l’immoble que també es va detectar als de l’entorn, els anomenats Blocs Ciutat Comtal. Tot i que assessorada per l’Ajuntament la comunitat pot optar a les subvencions a la rehabilitació dels fons Next Generation, els veïns, molts d’edat avançada, no poden fer front als 56.000 euros que costaria. “Per accedir als fons europeus cal millorar l’eficiència energètica de l’edifici i això dispara el preu. Ja no sabem què fer”, lamenta la portaveu dels veïns, Mònica Domínguez.

Segons el darrer cens de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) del 2011, el 18% dels gairebé 10.000 edificis de l’Hospitalet de Llobregat no estan en bon estat. Conscient d’això, l’ajuntament de la ciutat ha posat en marxa dues oficines municipals d’acompanyament en la tramitació de fons Next Generation i altres ajudes existents. Segons les darreres dades disponibles, una vintena de comunitats ja han iniciat els tràmits per poder optar als ajuts europeus i fins a tres ja han iniciat les obres.

Publicitat

En el cas de la comunitat de veïns del número 7 del carrer Sant Eugeni, tot i poder optar als ajuts, fa quatre anys que viuen entre puntals perquè no poden fer front als costos de rehabilitació. La seva portaveu, Mònica Domínguez, explica que solucionar els problemes de carbonatació, molt similar a l’aluminosi, costaria uns 30.000 euros, xifra que gairebé es dobla si s’ha de millorar l’eficiència energètica de l’edifici, condició indispensable per accedir als fons europeus.

“30.000 euros són molts diners, però 56.000 és una xifra inassumible per a la majoria de veïns i si uns quants no paguen cap banc ens donarà el prèstec. La veritat és que ja no sabem que fer, estem en un carreró sense sortida”, reconeix Domínguez.

Et pot interessar  Albiach denuncia els "incompliments" d'Aragonès en la rehabilitació d'habitatges: "No ha posat un sol euro"

Tot i ser conscients que el consistori no es pot fer càrrec del cost de les repacions i agrair la feina d’assessorament, els veïns reclamen al consistori alguna alternativa més als fons Next Generation. “Ja no sabem ni què demanar. Esperarem quatre o cinc mesos més i si els veïns no poden assumir l’import de la rehabilitació optarem per reparar només les vigues i no demanar les subvencions europees com han fet els veïns d’un edifici proper”, asseyala.

Domínguez explica que els problemes a l’estructura de l’edifici els van detectar el 2018 i que des del 2020 conviuen amb els puntals instal·lats a cuines i banys. Tot i tenir clar el problema i com solucionar-ho, les limitacions econòmiques de molts veïns estan allargant una situació que s’ha tornat “insostenible”.

La portaveu veïnal explica que altres edificis dels Blocs Ciutat Comtal també estan afectats i que els que no és perquè no s’han fet les proves pertinents. Es tracta, assenyala, d’immobles construïts fa 50 anys amb materials defectuosos que estan patint que les vigues es desfacin com si fossin de sorra. “En plena pandèmia es va enssorrar el vestíbul d’un dels edificis i, vulguis o no, sempre tens la por que pugui passar alguna desgràcia”, afegeix.

Des del cosistori es recorda que l’any 2021 van encarregar a la UPC un estudi per conèixer la situació real dels blocs i que, des del primer moment, s’han posat a disposició dels veïns per informar-los de totes les subvencions gestionades pel Consorci Metropolità de l’Habitatge a les que es poden acollir. Amb tot, també assenyalen que el cost de la rehabilitació va sempre a càrrec dels propietaris dels immobles.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut